Felfüggesztették a Yemenia marseille-i járatait

Határozatlan időre felfüggesztette a marseille-i légi járatait a Yemenia jemeni légitársaság, amelynek hétfő éjjel zuhant az Indiai-óceánba egy Airbus A310-es repülőgépe – jelentette be csütörtök este a társaság. Az intézkedés azonnal életbe is lépett. Mohamed Zoubeidi, a cég illetékese közölte: a Yemenia visszatéríti a Szána és Marseille közötti útra már megváltott jegyek árát.

A bejelentés néhány órával azután hangzott el, hogy a légitársaság illetékesei a franciaországi városban megbeszélést folytattak a reptér vezetőivel és a Marseille-ben élő comore-szigetekiek képviselőivel. Utóbbiak – jellemzően a lezuhant gép utasainak hozzátartozói – második napja demonstrálnak a város repterén a légitársaság ellen. Csütörtökön ötszázan alkottak élőláncot a légi kikötőben a Yemenia “check-in pultja” körül a reptéren, és követelték a Moroniba induló járat törlését. A marseille-i repülőtér vezetője, Pierre Regis “nagyon feszültnek” nevezte a kialakult helyzetet.

A Franciaországból a Comore-szigetekre tartó járat hétfőn indult Párizsból, hogy Marseille és Szána érintésével repüljön Dzsibutiba, majd Moroniba. A francia fővárosból egy modern A330-as típusú géppel indultak az utasok, ám a jemeni fővárosban egy öregebb gépre, egy A310-esre szállították át őket. Ez zuhant le hétfőn éjszaka, fedélzetén 153 emberrel, főként comore-szigeteki és francia állampolgárokkal. A katasztrófát egyetlen ember élte túl.

Az eset után a légitársaság támadások kereszttüzébe került, a dühös rokonok ugyanis azt állították, hogy az utasszállító nem volt biztonságos. Erre utalt egyébként a tragédia után a francia közlekedésügyi miniszter is, aki szerint a gépen már két évvel ezelőtt is találtak hibákat.

Az utasszállító tragédiája miatt az Európai Unió azt javasolta, hogy a légitársaságok uniós feketelistája mellett hozzanak létra egy olyan tiltólistát, amely mindenhol érvényes lenne. Ebben azok a cégek szerepelnének, amelyeket a biztonsági előírások megszegése miatt egyezményesen veszélyesnek nyilvánítanának, és utazásaikat korlátoznák.

A jemeni szakminiszter ugyanakkor igazságtalannak nevezte a légitársaság elleni európai kritikát. Khaled al-Wazir szerint egyelőre még vizsgálják, mi okozta a balesetet, így korai lenne olyan következtetést levonni, amely érintené a Yemeniát is.