Felfüggesztette a gyermekmentést a Szemem Fénye Alapítvány

Pénzhiány miatt átmenetileg felfüggesztette a gyermekmentést a Szemem Fénye Alapítvány -mondta el a Független Hírügynökségnek Gyura Barbara
a gyermekmentő szolgálat vezetője. A beteg gyerekek kórházi kezelésre szállítását továbbra is igyen ellátja a szervezet, de mivel szállításból is jóval többet vállalnak, mint amit az OEP finanszíroz, 15 millió forintos APEH tartozást halmoztak fel.

Az OEP jelenleg 2 mentőautó után fizet támogatást a betegszállításra a meglévő ötből. Az alapítvány azt szeretné elérni, hogy egy harmadik munkáját is finanszírozza az egészségbiztosító, illetve a mentési munkát is, ami számításaik szerint 15 milliós többletköltséget jelentene évente az államnak. A 9 megyében szolgálatot teljesítő és évente körülbelül 2000 esetet ellátó alapítvány jelenleg kiadásainak 90 százalékát fizeti adományokból és pályázati pénzekből, a nagyobb állami támogatásból viszont már költségeik 60 százalékát ki tudnák fizetni, így csak a maradék negyvenre kellene a szükséges pénzt előteremteniük.

A daganatos gyerekek szállítását ingyen végző, pécsi civil szervezet 9 hónapja próbál meg sikertelenül segítséget kérni, szponzort keresni, vagy támogatáshoz jutni a további működéshez -mondta Gyura Barbara. Felkeresték már a pécsi polgármestert, a Baranya megyei Önkormányzat elnökét, vállakozókat, bankokat, sőt az állami segítség reményében Gyurcsány Ferenccel is megpróbálták felvenni a kapcsolatot, sikertelenül.