Felfüggesztett postatender – a cég nem nyilatkozik

Amíg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) le nem zárja az ügyet, a Magyar Posta nem nyilatkozik az informatikai eszközök beszerzésére kiírt pályázattal kapcsolatban – közölte Tomecskó Tamás, a Posta szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az Index hírportál információi szerint a milliárdos biciklivásárlás után a Magyar Posta újabb óriástendere került a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elé. Az Index úgy tudja, a Posta vállalatirányítási rendszeréhez szükséges informatikai eszközök beszerzésére kiírt, több százmillió forintos tenderben hét pályázóból hatot kizártak, csak a legdrágább ajánlatot benyújtót nem. Vele viszont nem szerződhetnek, mert a KDB felfüggesztette a szerződéskötést. Az Index tudomása szerint a KDB két héten belül tárgyal az ügyről.

Egyelőre a döntőbizottság sem nyilatkozik; csak annyit lehet biztosan tudni, hogy a Posta már bő egy éve, a májusban miniszterré kinevezett, posztjáról hétfőn lemondott Szabó Pál vezérsége idején készült a tenderre. A pályázatot idén nyáron írták ki, és a szabályok szerint augusztus végéig ki kellett volna választani a nyertest.

Az Index úgy tudja, az állami cég április 16-a és május 7-e között több informális ajánlatkérő levelet is kiküldött a potenciális szállítóknak. Először 15, majd 6, végül 14 cégtől kértek ajánlatot, a levelek címzettjei között minden körben szerepelt egy bizonyos Trendex Infokommunikációs Zrt. A válaszok között az utolsó körben bruttó 640 millió forint volt a legkedvezőbb ajánlat, miközben a már említett Trendex nettó 840 milliós, tehát nagyjából bruttó 1 milliárdos árat ajánlott.