Felfüggesztett börtönt kaptak görög katonai szolgálat-megtagadók

Felfüggesztett börtönre ítélt két szolgálat-megtagadót egy görög katonai bíróság – közölte szombaton a katonai szolgálatot lelkiismereti okokból elvetõk görög szervezete. Az egyik vádlott megtagadta, hogy Irakba menjen harcolni.

George Monasztiriotisz azért kapott öt hónap felfüggesztett börtönt, mert nem volt hajlandó hét évvel ezelõtt Irakba menni a görög hadihajó, a Navarino tengerészeként. Arra hivatkozott, hogy “ellenez mindent, ami az iraki nép lemészárlásához járul hozzá”. 2003-ban egyébként már kapott néhány hónapos börtönt ezért, de végül szabadon engedték egy görög jogvédõ csoport és az Amnesty International (AI), nemzetközi emberi jogvédõ szervezet kampányának eredményeként.

Evangelosz Mihalopulosz, a másik vádlott nyolc hónap felfüggesztett börtönt kapott, mert a fegyveres szolgálat megtagadása után azt is elutasította, hogy alternatív civil szolgálatot teljesítsen Görögországban. A katonai szolgálatot lelkiismereti okokból elvetõk görög szervezete és az Amnesty International szerint az alternatív szolgálatnak Görögországban “büntetõ jellege van, ezért elfogadhatatlan”. Az AI felszólította a görög kormányt, hogy “fejezze be a háborúellenes aktivisták, illetve a katonai szolgálat-megtagadók üldözését”.