Felfüggesztett börtönt kaptak a "Google Olaszország" vezetõi egy videó miatt

Felfüggesztett börtönbüntetésekre ítélte szerdán a “Google Olaszország” három vezetõjét egy milánói bíróság. A vád szerint a perbe fogott vezetõk is felelõsek voltak azért, hogy 2006 végén két héten át volt látható a Google Videón egy felvétel, amelyen négy diák terrorizál egy Down-kóros gyereket több mint egy tucat, fiatalokból álló közönség elõtt.

A videó hatalmas felháborodást váltott ki Olaszországban. A Google korábban határozottan visszautasította a vádat, amelyet a szabad internet-használat elleni támadásnak neveztek. A Google szóvivõje, Bill Echikson szerdán azt közölte, hogy a vádlottak mindegyike fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és a cég fellebbezni fog az ítéletek ellen.

Az ügyész tavaly novemberben egy-egy év börtönt kért David Drummond -ra, a Google-Olaszország elnökére, George De Los Reyes-re, aki akkor az igazgatótanács tagja volt, de késõbb távozott tisztségébõl, és Peter Fleischer-re, aki a magánéleti ügyek felelõse volt. A Down-kóros gyereket terrorizáló négy torinói diákot janárban kizárták torinói iskolájukból.