Felfüggesztett börtön és esszéírás vár a deteki állatkínzókra

Akt.:
Felfüggesztett börtön és esszéírás vár a deteki állatkínzókra
Felfüggesztett börtön és esszéírás vár a deteki állatkínzókra
Encs, Detek – Jogerős elítélték a két éve Deteken kutyát agyonverő két fiatalt.

Az Encsi Járásbíróság Szunyog Tibor vezette tanácsa a két éve történt „deteki állatkínzás” ügyben a fiatalkorú K. István első rendű vádlottat állatkínzás miatt 6 hónap – végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett –, míg H. Patrik másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett állatkínzás miatt 5 hónap – végrehajtásában szintén 1 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte.

img_4286 Fotó: Tóth Balázs ©

A bíróság ítéletében – a büntetés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett – rendelkezett mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről és külön magatartási szabályként előírta a vádlottak részére, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, melynek tematikájában kell, hogy szerepeljen az állatok védelme, gondozása és az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása. Az ítéletben arra is kötelezték a két fiatalt, hogy Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása és a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó esszét írjanak meg.

Videóra is vették tettüket

Mint több alkalommal foglalkoztunk vele, a két fiatal még 2015. nyarán Beret községből Detekre kerékpároztak, amikor az út menti árokban megláttak egy kis testű, keverék kiskutyát, aki élt, de vélhetően sérülés vagy betegség miatt önállóan mozogni nem tudott. A bíróság megállapítása szerint közösen elhatározták, hogy elpusztítják az ebet. Magukkal vitték a közeli patakpartra, ahol nem láthatja őket senki a magas nád miatt. K. István talált egy szerszámnyelet, azt magához vette és a telefonját társának adta, hogy készítsen felvételt tettéről. Majd az ütésekre a videófelvétel miatt is készülve kétszer lesújtott a kutya fejére a bottal. A két ütés között, valamint az ütéseket követően is a bottal forgatta és a kamerát kezelő fiúnak mutatta a kutyát. Ezután a botot bedobták a nádasba, a kutyát pedig a helyszínen hagyták és hazamentek.

Fotó: Tóth Balázs Fotó: Tóth Balázs ©

A kutya az ütések következtében – hivatalos megfogalmazással – „különös szenvedést” átélve elpusztult.

Jogerős az ítélet

A bíróság súlyosító körülményként értékelte az állatkínzásos ügyek elszaporodottságát, míg enyhítő körülményként a vádlottak ténybeli beismerő vallomását, az időmúlást és a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változásokat. Az ítéletet valamennyi fél elfogadta, így az jogerőre emelkedett.

ÉM-SZB


Jogilag elítélhető az állatkínzás, de már az ítéleteket is várják

Megyénkben több állatkínzásos ügyben is indult büntetőeljárás a bíróságokon.

 

Nem tüntettek az állatvédők, és ítélethirdetés sem volt Encsen

Elfogultság miatt a bírói tanács kizárását indítványozta a védő a „deteki állatkínzásos” büntetőperben.

Deteki állatkínzás: A tüntetés elmaradt, a tárgyalás nem

Hétfőn reggel 8 órától folytatódik az Encsi Járásbíróságon a Deteken történt állatkínzás miatt K. I. és társa ellen folyamatban lévő büntetőügy tárgyalása tanúk kihallgatásával. Az ügyben akár befejezés is várható, azaz megszülethet az elsőfokú ítélet.

Agyonverték a kiskutyát Deteken, de csak segíteni akartak rajta…

A fiúk nem tagadják tettüket, de lényegében nem tartják bűnösnek magukat.

 

Videó: Megbánta a borsodi fiú, hogy agyonverte a kiskutyát

Megbánta az állatkínzást – ezt mondta a deteki alpolgármester fia, aki a vád szerint még tavaly nyáron brutálisan agyonvert egy kiskutyát. Barátja mindezt videóra vette, ami az internetre is felkerült.

Brutálisan verték agyon a kiskutyát deteki fiatalok

Vádat emeltek az állatkínzó – a brutális jelenetet videóra vevő – két deteki fiatal ellen. Felfüggesztett börtön és javítóintézet járhat.

 

„Ez nem etnikai és nem politikai kérdés…”

Állatvédők tüntettek az egy kutyát agyonverő deteki fiatalember háza előtt.

 

Videóra vették, ahogy szétveri a kutya fejét Deteken

A két fiatal ellen állatkínzás miatt folytat büntetőeljárást az Encsi Rendőrkapitányság.