Felfüggesztett börtön a monaji “gyilkos eb” gazdájának

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: imagemag
Miskolc, Monaj – A Miskolci Törvényszék dr. Feledi Tamás vezette elsőfokú tanácsa kedden hirdetett ítéletet annak a monaji férfinek az ügyében, akinek kutyája átszökött a szomszéd kertbe, és az ott kerti munkát végző idős nőt halálra marcangolta. A kutya gazdája első fokon 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönt kapott.

Máskor is támadtak már

A kutytartó férfi monaji ingatlana és az áldozat nő – mezőgazdasági tevékenységre használt – telke egymással szomszédos volt. A férfi udvarán öt, köztük három amerikai staffordshire terrier fajtájú kutyát tartott. A telek hátsó részén a kerítés mindössze 75 centi magas volt, mely nem volt elegendő ahhoz, hogy a kutyákat az ingatlanon belül tartsa. Az idős nő többször panaszkodott arra, hogy amikor a telkén dolgozik a kutyák a kerítésen keresztül támadják, ezért korábban kérte a gazdát, hogy amikor a kertben dolgozik a kutyákat kösse meg.

A bíróság a hosszúra nyúlt tárgyalássorozat során azt állapította meg, hogy az ominózus őszi napon az idős nő a telkén mezőgazdasági munkát végzett, amikor a vádlott Artúr nevű kutyája átment az ingatlanára és megtámadta a 83 éves nőt. Az eb marcangolni kezdte, testén és végtagjain legalább 20-25 harapást, valamint harapva szakított sérülést ejtett. A szomszédok látva az eseményeket azonnal értesítették a rendőrséget, majd rövid időn belül a mentőszolgálat helikopteres mentőegysége is a helyszínre érkezett, azonban az idős asszonyon már nem tudtak segíteni, a helyszínen életét vesztette. A szakértők megállapítása szerint a kutya támadása miatt a sértett különösen nagy fájdalmat és szenvedést élt át, életét az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

Három nap gondolkodás

A törvényszék a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, a büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülmény volt, hogy a vádlott büntetlen előéletű, a bűncselekményt megbánta. Súlyosító körülményként értékelte a törvényszék, hogy a sértettnek hosszabb időn át félelemben kellett élnie a vádlott kutyái miatt, és súlyosító körülmény volt a sértett által átélt átlagost meghaladó mértékű szenvedés ténye is. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és a védő három napon belül tesz nyilatkozatot a fellebbezés tárgyában.

– ÉM-SZB –


kutya1
Miskolc, Monaj - Az eb gazdája tagadta, hogy az ő kutyája okozta volna az idős nő halálát. Gondatlanságból elkövetett emberölés – ez a vád a monaji H. Gábor ellen, akinek staffordshire terrier fajtájú kutyája – a vádirat szerint – megtámadott és halálra mart, harapott egy 83 éves nőt. Az ügyet a ...
kutya1
Miskolc, Monaj - A gazdi tagadja, hogy az ő kutyája okozta volna az idős nő halálát. Gondatlanságból elkövetett emberölés, ez a vád a monaji H. Gábor ellen, akinek staffordshire terrier fajtájú kutyája – a vádirat szerint – megtámadott és halálra mart, harapott egy 83 éves nőt. A Miskolci Törv...