Friss hírek

2010.03.11. 05:39

Ma tárgyalja a Fõvárosi Közgyûlés Budapest idei költségvetését

<p>Csütörtökön tárgyalja Budapest 2010. évi költségvetését a Fõvárosi Közgyûlés - így döntött a testület szerdán, a kétnapos ülés napirendjének megszavazásakor. Az MSZP-frakció egy 3,2 milliárd forintos módosító indítvány elfogadását kéri az 539 milliárd forintos költségvetésben.</p>

Az állami hozzájárulások csökkentése miatt szigorú takarékosságra kényszerül a fõváros, ami a közszolgáltatások színvonalának csökkenését is eredményezheti - derül ki az önkormányzat 2010-es költségvetési javaslatából. A dokumentum szerint a költségvetés fõösszege ebben az évben 539 milliárd forint. Ezen belül mûködésre csaknem 275 milliárd forintot tervez az önkormányzat, fejlesztésekre 225 milliárdot, a felvett hitelek törlesztésére pedig 14,5 milliárdot. A fõváros jelenlegi hitelállománya 161 milliárd forint, az idei tervek között 47,3 milliárdos új hitelfelvétel lehetõsége szerepel. A fõváros az állami normatívacsökkenés arányában visszafogja az intézményeknek járó támogatásokat. A megszorítások különbözõ arányban érintik az ágazatokat, a vesztesek közé tartozik például az oktatás, a sport, a szociálpolitika, a gyermek- és ifjúságvédelem.

A fõvárosi MSZP csak akkor fogadja el Budapest költségvetését, ha az elõterjesztõ befogad egy 3,2 milliárd forintos módosító javaslatot - ezt szerdán közölte Horváth Csaba, a párt fõpolgármester-jelöltje és Steiner Pál, az MSZP fõvárosi frakcióvezetõje.
Mivel a szocialisták új képviselõje, a Hagyó Miklós helyére lépõ Élõ Norbert szerdán letette a képviselõi esküt, ismét megvan a volt koalíciós partnerek, az MSZP és az SZDSZ egyfõs többsége, így ha a szocialisták kéréseit befogadják a költségvetésbe, van esély annak elfogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!