Felére csökkentenék az emberek adminisztratív terheit 2013-ra

A kormány 2013-ra a jelenlegi felére csökkentené az emberek adminisztratív terheit, de már 2008-ra el akarnak érni egy 20 százalékos mérséklést. Jogszabályok százait kell ehhez módosítani, az úgynevezett deregulációról, vagyis a közigazgatáshoz és az ügyintézéshez kapcsolódó jogszabályok egyszerűsítéséről szóló hosszú távú program előkészítésén lassan fél éve dolgoznak a szakemberek. A lakosság és a vállalkozások ügyeinek intézését egyaránt könnyebbé akarják tenni, honlapot is létrehoznak, ide várják mindenki véleményét a témában – mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter.

Most a legegyszerűbb ügyek, így például a halálozással kapcsolatos eljárás intézése is bonyolult, sokáig tart és drága. A kormány azt szeretné elérni, hogy kevesebbet rabolják az emberek idejét, olcsóbbak legyenek az eljárások, illetve egy részük hivatalok helyett elektronikusan, számítógépről is intézhető legyen – mondta Draskovics Tibor.

A kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette: a szakértők augusztus végére teszik le első javaslataikat, ezek nagyrészt alapvető ügyekkel kapcsolatosak, ilyen például a születéssel és a halálozással kapcsolatos eljárások egyszerűsítése. A kormány, majd a parlament várhatóan év végén dönt ezekről, így 2008-ban elvileg életbe léphetnek. A következő hónapokban felülvizsgálják az összes olyan eljárási formát, amelyek szakhatósági közreműködést igényelnek, emellett év végéig az internetre is felteszik azt az 500 féle nyomtatványt, amelyeket a legsűrűbben használnak a különböző ügyintézésekhez. Ezek egyben elektronikusan is kitölthetőek lesznek.

A tervek szerint 2009 januárjára 20-27 eljárásnál teszik majd lehetővé a teljes körű elektronikus ügyintézést, ilyen lesz például az anyakönyvezés vagy a gépjárművel kapcsolatos eljárások. Ez persze nem jelenti azt, hogy személyesen egyszer sem kell majd elmenni valamelyik hivatalba, de erre a mostaninál jóval kevesebbszer lesz erre szükség.

Várhatóan október elsejétől működik a burostop.hu honlap, ezen rajta lesz minden szakértői javaslat a szabályok egyszerűsítésével kapcsolatban, valamint a készülő jogszabályokat is felteszik. Ugyanitt várják mindenki véleményét, ötletét a témában – mondta Draskovics Tibor.Sporthírek