Felére csökken a gimnáziumi osztályok száma Győrben

Csaknem felére csökken a gimnáziumi osztályok száma jövőre Győrben. Bevezetik az ösztöndíj rendszert is, így a következő tanévtől a hiányszakmát tanuló diákok támogatásban részesülnek. A képviselőtestület a régióban uralkodó súlyos szakember hiányra reagálva hozta meg ezt a döntést csütörtök éjjel. Azt ígérik, emiatt nem lesznek pedagógus elbocsátások a városban.

A győri képviselők úgy döntöttek, hogy az eddigi 19-ről 10-re csökkentik a gimnáziumi osztályok számát a városban és jövőre kevesebben tanulhatnak szakközépiskolákban is. Az elmúlt években azt a diákot, aki győri gimnáziumba jelentkezett, fel is vették. Ez most változni fog.
“Az is lehetséges, hogy esetlegesen az eddig Csornáról, Mosonmagyaróvárról, Kapuvárról bejáró diákok egy része nem fog Győrbe jönni gimnáziumba, meg sem próbálja, vagy nem kerül be és akkor otthon marad – mondta el a Független Hírügynökségnek Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója.

A gimnáziumok az elmúlt években ontották az érettségizett diákokat, közben a szakemberhiány egyre égetőbb a városban. Egyes hiányszakmákban a jelenleginél háromszor több szakmunkást is tudnának foglalkoztatni.

“Az itt lévő cégek folyamatosan panaszkodnak, és azt mondják, hogy nincs meg a megfelelő szakképzett munkaerő és nagyon sokan már azon gondolkodnak, hogy elmennének ebből a régióból, Győr városából – nyilatkozta Borkai Zsolt polgármester.

A döntés csak az önkormányzati fenntartású iskolákat érinti, az egyháziakat és az alapítványi intézményeket nem. A polgármester azt ígéri, pedagógus elbocsátások nem lesznek, átcsoportosítással oldják a feleslegessé vált gimnáziumi tanárok elhelyezését.

A képviselők döntöttek az ösztöndíjrendszer bevezetéséről is. Így a következő tanévtől azok a diákok, akik hiányszakmát tanulnak, akár 28 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak havonta.