koronavírus

2020.03.19. 13:00

Folyamatos szolgálatban: az esküjük kötelezi őket

A 65 év feletti egészségügyi dolgozóknak kerülniük kell a személyes orvos-beteg találkozót.

Fotó: Vajda János

Egyre többen keresik az orvosokat telefonon, és úgy tűnik, hogy a lakosság is megértette a járvány miatt kialakult veszélyhelyzet drámaiságát: sokkal kevesebben vannak a rendelőkben. A szaktárca kiadott közleményében hívta fel az egészségügyi intézmények vezetőinek figyelmét arra, hogy nemcsak az idős betegekre kell figyelniük, hanem a 65 év feletti dolgozóikra is. Előírta, hogy a héten hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak.

Magas az idősek aránya

A fentiek értelmében hogyan működik az ellátás megyénkben? A Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a közlemény számukra egyértelmű, és valóban törekednie kell az orvosi hivatásrendnek arra, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak. Azt is megfogalmazták: a 65 év felettiek aránya az orvostársadalomban magas, az orvosi szakma elöregedett. Ugyanakkor a hippokratészi esküvel arra tettek fogadalmat az orvosok, hogy tehetségükhöz és tudásukhoz mérten a betegek javára lássák el hivatásukat.

Egyéni mérlegelés

Dr. Breitenbach Géza háziorvos, a Miskolci Háziorvosok Szövetségének elnöke úgy tájékoztatta lapunkat, hogy azt tapasztalja: a 65 év feletti kollégái saját maguk mérlegelik, hogy tovább rendelnek-e vagy sem. Az ügyeleteiket már többnyire lemondták, tette hozzá az elnök.

Azok a 65 év feletti háziorvosok, akik továbbra is rendelnek, önként döntöttek úgy, hogy fogadják a betegeket, mondta dr. Breitenbach Géza lapunknak, aki úgy tapasztalja a saját praxisában, hogy a lakosság megértette a többszörösen közvetített üzeneteket, és sokkal kevesebben mennek orvoshoz az olyan mindennapi esetekkel, mint például derékfájás, torokfájás vagy hasfájás. Arra ösztönzik a betegeket, hogy nyugodtabb időben jelentkezzenek a teljes kivizsgálásokra.

A háziorvos-elnök kérdésünkre azt is kifejtette: emelkedik azoknak a száma, akik telefonon abban a hiszemben jelentkeznek, hogy érintettek a koronavírus-fertőzésben. Ebben az esetben szigorúan végigkérdezik a beteget a meghatározott kérdések alapján, és eldöntik, hogy mi a teendő. Miskolcon is volt már olyan személy, akit a fertőzés gyanújával küldtek tovább szakellátásra.

Miskolcon százhúsz háziorvos dolgozik, amelybe beletartoznak a gyermekháziorvosok is: közel felük érintett a szakminisztérium intézkedése okán. Ózdon dr. Bélteczki János kórházigazgató hivatalosan arról tájékoztatta lapunkat, hogy huszonhét orvosukból huszonhárman nem veszik figyelembe a tiltást, folytatják a munkát. Ha ezt nem tették volna, akkor be kellett volna zárni a kórházat – fogalmazott dr. Bélteczki János.

(A borítóképen: Kérik: csak a valóban súlyos esetben keressük a járóbeteg-ellátást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában