Felemás lett a csigaszezon – Napi Gazdaság

Nyolc-tíz százalékkal többet fizettek a gyűjtőknek itthon az éti csigáért idén az előző évekhez képest. A felvásárlási árat az nyomta fel, hogy a kevés eső miatt nem tudták időben megkezdeni a “szüretet”, az átvett mennyiség pedig nem érte el az 1500 tonnát sem – írja a Napi Gazdaság. A csigák 60 százalékát élő állatként értékesítik, […]

Nyolc-tíz százalékkal többet fizettek a gyűjtőknek itthon az éti csigáért idén az előző évekhez képest. A felvásárlási árat az nyomta fel, hogy a kevés eső miatt nem tudták időben megkezdeni a “szüretet”, az átvett mennyiség pedig nem érte el az 1500 tonnát sem – írja a Napi Gazdaság. A csigák 60 százalékát élő állatként értékesítik, a fennmaradó 40 százalékot feldolgozzák. Erre az országban egy zalaszentgróti és egy vajai cég szakosodott, ők a legtöbb csigát a Dunántúl nyugati és déli részéből kapják. Az ágazat éves forgalma körülbelül egymilliárd forint, melynek nagy része az exportból származik. A legnagyobb piac Franciaországban van, de nő a csigahús iránti igény Olasz-, Görög- és Törökországban, valamint a Benelux államokban is. Az éti csiga Magyarországon védett állat, de korlátozott mennyiségben gyűjthető április 1-jétől június 15-ig.








hirdet�s