Felelőtlenek a szülészek? – RTL Klub

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a szülészek indokolatlanul sokszor indítják meg mesterségesen itthon a szüléseket. A statisztikai hivatal adatai szerint hétvégén és ünnepnapokon jóval kevesebben szülnek, mint hétköznapokon. A biztosító adatai szerint Magyarországon kiugróan magas a császármetszések száma is. A szülészeti kollégium vezetője visszautasítja a vádakat – számolt be hétfő este az RTL Klub Híradója.

Évek óta nem változik itthon a helyzet: a nők főképp hétköznap szülnek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szombaton és vasárnap nagyságrendekkel kevesebben szülnek, és ugyanez a helyzet ünnepnapokon, például karácsonykor is.

Az Egészségügyi Minisztériumnál úgy gondolják, hogy Magyarországon indokolatlanul sok esetben indítják meg a szüléseket, és indokolatlanul sok császármetszést is végeznek. Míg Magyarországon a babák több mint negyede, vagyis ezerből 259 császármetszéssel születik, addig az Európai Unióban ez az arány jóval alacsonyabb.

A szülészeti kollégium vezetője visszautasítja a vádakat. Szerinte mindig a nők érdekeit szem előtt tartva végzik a szüléseket. Az eseteket egyesével kellene megvizsgálni, és akkor kiderülne, hogy mindegyik indokolt volt – mondta Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium elnöke.

A minisztérium államtitkára szerint viszont a szülészek hibáznak. A tárcánál szerdára ígértek nyilatkozatot az ügyben.