Felelősséget érez a nyitranováki vállalat igazgatója

Felelősséget érez a múlt pénteki, egyelőre bizonyíthatóan három emberéletet követelő nyitranováki robbanássorozatért a katonai ipari létesítmény vezetője. Részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak is.

Jozef Barák a baleset óta először hétfőn lépett a nyilvánosság elé, azt követően, hogy a védelmi miniszter vasárnap késő este egy nyilatkozatban elmarasztalta őt és a vállalat vezetőségét. František Kasický ((frantyisek kasicki)) azt rótta fel a cég igazgatójának, hogy a történtek után nem állított fel vállalati válságstábot. Az igazgató azzal védekezik, hogy gyakorlatilag minden kommunikációs eszközük és nyilvántartásuk megsemmisült, éppen ezért nehéz volt szervezni. Van elképzelése, hogy mi robbanhatott fel, de nem tudja, miként következhetett be a tragédia. Konkrétabban erről nem kívánt nyilatkozni.

A védelmi miniszter azt mondta egy tévéműsorban, hogy a három óriási detonáció erejéből logikusan következik: a megengedettnél több lőszer lehetett a hadianyagok szétszerelésére, megsemmisítésére szolgáló csarnokban. Ott ugyanis egyszerre csak annyi lőszert halmozhattak volna fel, amennyi egy műszak alatt feldolgozható. Az igazgató ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: ez a feltételezés is vizsgálat tárgya, s hogy a csarnokban raktározott lőszermennyiségről folyamatosan nem volt áttekintése. Cáfolta azt a sajtóbeli feltételezést is, hogy az üzemben betanítatlan munkások dolgoztak volna.

Ivan Gašparovič ((gasparovics)) szlovák államfő hétfőn úgy foglalt állást: nem meneszti a védelmi minisztert, aki vasárnap a baleset miatt felajánlotta lemondását. Bár a tárcavezető személyes felelősséget nem érez a történtekért, politikai szempontból távozása felajánlását tartotta helyesnek.Sporthírek