"Félelmetes" mennyiségű ópiumot termesztenek Afganisztánban

Rekord mennyiségű ópiumot termesztettek idén Afganisztánban – derül ki az ENSZ hétfőn közzétett jelentéséből. A tavalyi évhez képest 34 százalékkal többet állítottak elő a heroin alapanyagának számító drogból, a két évvel ezelőtti mennyiséget pedig megduplázták. Afganisztán ezzel továbbra is a legnagyobb drogtermelő ország az egész világon.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának 2007-es jelentése szerint a világ ópiumtermésének 93 százaléka származik Afganisztánból. Idén a nemzetközi szervezet becslése szerint 8200 tonna ópiumot termelt az ország. 2006-ban ez a szám 6100 tonna volt.

A drogot 17 százalékkal nagyobb területen termesztik, mint tavaly, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több millió dollárt költött a drogtermelés felszámolására.

A legtöbb ópium a déli Helmand tartományból, főleg a tálibok ellenőrzése alatt álló, Pakisztánnal határos területekről származik. A tálib lázadók a drogkereskedelemből származó pénzt használják fel akcióik finanszírozására – áll az ENSZ jelentésében.Sporthírek