Kertművelés

2020.04.05. 07:30

Ültessünk: virágok és magok a szabad földbe

Április a virágok ideje, amikor a zöldségeskertben is van még ültetnivaló.

Horváth Imre

Április a virágok ideje, amikor a zöldségeskertben is van még ültetnivaló. Közben zöldellnek a korai ültetések, és a megfelelő öntözésről gondoskodni kell.

Ez az ideje a szobanövények átültetésének, tőosztásának. Az átteleltetésből vagy szobából kikerülő növényeket fokozatosan szoktassuk, és ne tegyük ki rögtön a tűző napnak.

Földbe velük egy felhős napon!

Vethetők az egynyári növények magjai, a bátrabbak már kiültethetik a cserepes, előnevelt egynyáriakat is, az óvatosabbak megvárhatják a fagyosszenteket. A kiültetéshez inkább felhős napot válasszunk, és a talaj legyen szárazabb, de ne teljesen kiszáradt. Ültethető a kardvirág hagymája vagy a dália gumója is áprilisban. Elindulnak az első fűvágások, amelyeknél még érdemes körültekintőnek lenni, kibújó virágaink könnyen áldozatul eshetnek a fűnyírónak. Lehet fűmagot ültetni, az elmohásodott gyepet levegőztetni, illetve gyepünket trágyázni.

Vethetők a kúszónövények is: hajnalka, tűzbab, egynyári komló, sarkantyúka és például a szagos bükköny. Mehet a szerves és zöldtrágyázás; fóliasátorba, üvegházba ültethető a karfiol, a karalábé, az édeskömény.

Szabad földbe vethetjük a zöldborsót, póréhagymát, sárgarépát, hónapos retket, retket, hagymát, salátát, mángoldot, burgonyát, jégsalátát, brokkolit, gumós édesköményt, szóval nagyon sok mindent – ez az időszak valóban elsősorban az ültetésről, vetésről szól. Így például ültethetjük a bogyós gyümölcsűeket is.

(A borítóképen: Hagymások kiültetése| Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában