Feleannyi gyermekorvos képzését finanszírozza az állam, mint amennyire szükség lenne

Feleannyi gyermekorvosi rezidens helyet finanszíroz az állam, mint amennyire szükség lenne – reagált a Független Hírügynökségnek Szabó László azokra a szerdai sajtóinformációkra, amelyek szerint bajban van a magyar gyermekgyógyászat, különösen a házi gyermekorvosi praxisok betöltése egyre nehezebb. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint a képzési nehézségeken kívül ennek az is az oka, hogy egyre népszerűtlenebb ez a szakma a fiatal orvosok körében. A beteg gyerekek szüleinek hálája és a paraszolvencia ugyanis korántsem akkora ezen a területen, mint azt a közvélemény gondolja.

Szabó László szerint nem jó, hogy a körülbelül 30 százalék betöltetlen házi gyermekorvosi praxis miatt egyre több kistelepülésen a felnőtteket kezelő háziorvosok látják el a gyermekeket is. Egy magyar felmérés szerint ugyanis jobb ellátást kapnak azok a gyerekek, akiket gyermekorvos kezel. Az elnök példaként elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy a gyermekorvosok nem terhelték annyira a kis betegeket antibiotikummal, mint az általános háziorvosok, és sokkal gyakrabban írtak fel a gyerekeknek speciális, korszerű gyógyszereket és védőoltásokat is.

Az elnök azt is elmondta: a magyar felmérésnek nemzetközi visszhangja lett, különösen Angliában és Hollandiában, ahol eddig egyáltalán nem volt házi gyermekorvosi hálózat Az angol gyermekorvosok társaságának vezetője el is mondta, hogy a magyar adatok alátámasztják, hogy esetleg Nagy Britanniában is szükség lenne egy ilyen hálózatra – tette hozzá.

A házi gyermekorvosok átlagéletkora 57 év, de sok helyen 70 éves szakorvosok látják el a gyerekeket – mondta Szabó László. Ezen a helyzeten leginkább az segítene, ha megnövelnék a képzési helyek számát és külön házi gyermekorvosi rezidenshelyeket hoznának létre. Jelenleg ugyanis csak általános háziorvosi képzési lehetőség van, a gyermekorvosok pedig az 5 éves szakmai gyakorlat után nem szívesen mennek ki a klinikáról főleg kis településekre gyermek háziorvosnak – tette hozzá.