Feldíszített fogatok a faluban

Kálmánháza szüreti mulatságán 36 fogat, hintó vonult fel a nyírteleki huszárok vezetésével. Korábbi írás Kálmánházáról [.doc – 25KB]

Érkeztek hintók, fogatok a környező településekről – Orosról, Napkorról, Újfehértóról, Nyírszőlősről –, de a helyi fogatosok is mind tiszteletüket ették, sőt még Nyíregyházáról is megérkezett az omnibusz.

Közel hatszázan fordultak meg ezen a napon a művelődési ház udvarán. Volt kirakodóvásár, óriáscsúszda, sőt még lovagolhattak is az érdeklődők – tájékoztatta szerkesztőségünket Szigeti Józsefné, a művelődési ház vezetője.

–  Hét üstben főtt a babgulyás, a birkapörkölt, az óvoda-iskola szakácsnői 800 túrósbuktát sütöttek. Senki sem maradt éhen, szomjan.  Meglátogatott bennünket ezen a napon két országgyűlési képviselő, Csabai Lászlóné és Mádi László, valamint Kovács Edina kistérségi megbízott is eljött Kálmánházára.

Délután kulturális műsor következett, amelyen fellépett Nyíregyházáról a Honvéd Népdalkör férfi és női kara, Dávid Dorottya és Fandi Ferenc latin táncokat táncolt. Fellépett Papp Zoltán zenetanár is, aki népdalokat játszott kecskedudán. Nagy sikert aratott az általános iskolai tanulók táncbemutatója, a fiatalok az első osztálytól a nyolcadikig képviselték az iskolát.

–  Először látogatott el hozzánk Nagycserkeszről az asszonykórus, akiknek igen nagy sikere volt – folytatta Szigeti Józsefné. – A kulturális műsor után, este, tűzijáték várta a kálmánháziakat. A szüreti bál már csak „hab volt a tortán”, ahol Siska János és társai húzták a talpalávalót hajnalig, mindenki nagy megelégedésére. A lap hasábjain hadd köszönjem meg minden támogatónak, közreműködőnek a segítségét, hiszen mindnyájan hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Újdonság volt, hogy az iskolások díszítették fel a fogatokat, s osztályonként versengtek a gyermekek. A fogatszépségversenyt az 5. osztály nyerte, második lett a 6. osztály, míg a harmadik helyet az 1. osztály szerezte meg.

– M. Magyar László –