Feldolgozták a jelentkezési lapokat

Feldolgozták a jelentkezési lapokat
Komoly harc folyhat az idén a felsőoktatás államilag finanszírozott helyeiért.Az idei évben 108 ezer 132 diák jelentkezett valamely felsőoktatási intézménybe.  Az oktatási tárca  közleménye [.pdf – 70KB]

Az idei évben 108 ezer 132 diák jelentkezett valamely felsőoktatási intézménybe az oktatási tárca közleménye alapján. A minisztérium szerint nem csökkent az érdeklődés a felsőoktatási tanulmányok folytatása iránt. Összességében mintegy 5 százalékkal nőtt – idén több mint 400 ezer – a beadott jelentkezések száma 2006-hoz viszonyítva. Egy jelentkező átlagosan közel négy jelentkezést adott be.

Versenyhelyzetben

2007-ben a felsőoktatási intézmények összesen 56 ezer államilag támogatott hallgatót vehetnek fel. Az összesített adatok azt mutatják, hogy az 56 ezer államilag támogatott helyre mintegy 84 ezer fő jelentkezett, ami a képzési területek, szakok többsége esetében már komoly versenyhelyzetet jelent. Jelentős növekedés tapasztalható az informatikai, műszaki és természettudományos területen az elmúlt évekhez viszonyítva.

Csökkenőben

Ugyanakkor csökkent a jelentkezések száma az államilag támogatott nappali alapképzésben az agrár, a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási területen, valamint a pedagógusképzésben. Ez összhangban van azzal a kormányzati szándékkal, amely zsugorította az államilag támogatott felvételi keretszámokat ezeken a területeken.
A Miskolci egyetemre összesen 7845 diák jelentkezett, körülük 3579-en jelölték meg első helyen az intézményt, és 5895-en szeretnének bejutni államilag támogatott képzésre.

KHE

 

Kapcsolódó cikkek: