Friss hírek

2008.09.17. 08:23

EGÉSZSÉG - Engedélyzték a cannabis termelését terápiás célból Hollandiában

<p>A holland legfelső bíróság helyben hagyta azt a 2006-os ítéletet, amely engedélyezte a marihuánatermesztést gyógyászati céllal egy szklerózisban szenvedő betegnek. A legfelső bíróság szerint rendkívüli helyzetben elfogadhatóvá válhatnak illegális cselekedetek.</p>

A holland bíróság megállapította, hogy ebben az esetben fennáll a szükséghelyzet.

Az ügyben 2006 októberében hozott hasonló ítéletet az első fokú bíróság, ez ellen fellebbezést nyújtott be az ügyészség, így került a kérdés a legfelső bíróság elé.

Wim Moorlag szklerózis multiplexben szenved, és fájdalmainak enyhítésére szed napi 3 gramm marihuánát. E szükségletének kielégítésére termelt feleségével együtt kendert, bár Hollandiában legálisan vehetne ennyi marihuánát az úgy nevezett coffee shopokban. De az ilyen marihuánában előfordulhat gomba vagy baktérium, ami különösen ártalmas a szklerózisos betegek számára.

Moorlagot és feleségét a házi kendertermesztés miatt 2004-ben 250 eurós pénzbírságra (mai árfolyamon 60 ezer forintra) büntették.

Moorlag ügyvédje már a 2006-os kedvező ítélet után kijelentette, hogy más betegek, köztük AIDS-esek is legálisan termeszthetnek maguknak kendert.

Hollandiában bárki törvényesen vásárolhat napi 5 gramm marihuánát a coffee shopokban, és tarthat magánál saját használatra legfeljebb 30 grammot ebből a kábítószerből. De a marihuána termesztése vagy árusítása illegális. A coffee shopok működését a helyi hatóságok engedélyezik. A konzervatív irányítású megyékben nincsenek ilyen coffee shopok. Országosan a számuk 2000 és 2005 között 1500-ról 750-re csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!