Helyi gazdaság

2010.10.14. 15:09

Ki kell kérni az emberek véleményét a magánnyugdíjbefizetésekkel kapcsolatban

<p>Hárommillió munkavállaló átlagosan havi 10 ezer forintos befizetését érinti az a bejelentés, hogy a kormány 14 hónapig nem fizet be a magánnyugdíjpénztárakba - mondta csütörtöki, siófoki sajtótájékoztatóján Kozek András, a Stabilitás Pénztárszövetség magánnyugdíj pénztári tagozatának elnöke.</p>

Szerinte a döntéssel kapcsolatban ki kell kérni ennek a hárommillió embernek a véleményét.

A ma aktív 30-50 éves korosztályt érinti a kormány döntése. Kozek András szerint fontos lenne, mind a kormánnyal, mind az emberekkel tárgyalni erről a kérdésről, és arról, hogy később miként tudja kárpótolni a pénztártagokat.

Kozek András hangsúlyozta, az eddigi befizetések megmaradnak, az egyéni számlákat a magánnyugdíjpénztárak továbbra is kezelik és nyilvántartják. A magánnyugdíjpénztári rendszerben jelenleg 2800 milliárd forint van.

A magánnyudíjpénztárak szerint komoly probléma az is, hogy a kormány mindenki számára meg akarja nyitni a lehetőséget az állami rendszerbe való visszalépésre, ugyanakkor az átlépés lehetősége a másik irányba nem adott. Ez Kozek András szerint a magánnyugdíjpénztár ellehetetlenítését jelenti.

Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja elmondta: a magánnyugdíjpénztárak 10-15 évre szóló portfóliókat alakítottak ki, ezek megbolygatása kockázatos.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!