Felborult a gyászolók hajója – 7 halott

A Viktória-tó kenyai részén vízbe borult egy utasokkal túlzsúfolt hajó, aminek következtében hét ember fulladt vízbe – adta hírül hétfőn az afrikai állam rendőrsége.

Közleményük szerint a vízi jármű egy temetésről hazatérőket szállított, amikor felborult a Viktória-tó keleti oldalánál található két nagy sziget, Rusinga és Mfangano közt. A vízbe esett emberek közül hatot sikerült kimenteni, őket kórházba szállították.

A Viktória-tó vize viharos időben rendkívül veszélyessé tud válni, és a hajók gyakorta rosszul felszereltek, így a legtöbb esetben nincs rajtuk egyetlen mentőmellény sem – írta jelentésében az AFP francia hírügynökség. A hírügynökség szerint azért halnak meg olyan sokan afrikai tavakon és folyókon vízi balesetekben, mert a hajók gyakorta túlzsúfoltak és az emberek többsége nem tud úszni.

Így az elmúlt években több százan haltak meg hasonló balesetekben. A legtöbb áldozatot követelő incidens 1996-ban történt, amikor a Viktória-tó tanzániai partjára, Mwanza kikötőjébe tartó Bukoba nevű komp szerencsétlenségében mintegy 800-an haltak meg.

– Független Hírügynökség –