Felavatták Mandela szobrát Londonban

Felavatták Nelson Mandela, egykori dél-afrikai elnök szobrát szerdán Londonban, a parlament épületével szemben. A ceremónián a 89 éves apartheidellenes aktivista mellett részt vett Gordon Brown brit kormányfő is, aki korunk legnagyobb és legbátrabb vezetőjének nevezte Mandelát.

A 2,7 méter magas bronz szobor olyan nagy vezetőkről készült alkotások mellett áll, mint Winston Churchill vagy Abraham Lincoln. Brown brit miniszterelnök a szobrot felavatásakor a remény jelzőtüzének nevezte, amely az igazságtalanságot szenvedő embereknek mutatja: szenvedésük nem hiábavaló, és nem tart örökké.

Nelson Mandela az avatásra összegyűlt emberek előtt közölte, hogy a szobor mindazokat szimbolizálja, akik ellenálltak az elnyomásnak, különösen Dél-Afrikában.

Nelson Mandela 27 évet töltött börtönben az apartheid elleni harca miatt, mielőtt 1994-ben Dél-Afrika első fekete elnökévé választották az ország első demokratikus választásán. 1993-ban Nobel békedíjjal jutalmazták az elnyomás elleni küzdelem jelképévé vált vezetőt.

A szobor végső helyéről már öt éve folyt a vita Londonban: a város polgármestere a Trafalgar-téren szerette volna elhelyezni az alkotást, de a westminsteri tanács ezt ellenezte, és végül a parlament épületével szemben avatták fel