Felavatták az atlétikai centrumot és a Táboriról elnevezett futópályát

Akt.:
Felavatták az atlétikai centrumot és a Táboriról elnevezett futópályát
Miskolc – Az emlékezetes ceremóniára nagy érdeklődés mellett szombaton délután került sor.

Szombaton átadták a Miskolci Atlétikai Centrumot és a Tábori László (rekortán) futópályát, amely megyénk egykori világcsúcstartójának nevét viseli.

A legjobb helyre

Az U23-as és junior országos bajnokságra és a keresztelőre több százan érkeztek az egyetemi centrumba. Emberemlékezet óta nem látott arcok, hajdani válogatottak és magyar bajnokok adták egymásnak a kilincset, köztük olyanok is akadtak, akik a könnyeikkel küzdve idézték fel valamikori pályafutásuk felejthetetlen pillanatait. A ceremóniára felsorakozott Tábori László, az 1956-os, melbourne-i olimpia negyedik helyezettje, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkár-helyettese, Kiss Gábor, Miskolc sportért felelős alpolgármestere és prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora is. Beszédeikben felidézték a pálya történetét, azt, hogy a sportok királynője a stadion tervezett rekonstrukciója miatt intett búcsút Diósgyőrnek, de az új komplexum a létező legjobb helyre került, hiszen az atlétika részben egyetemi műfaj. Megvalósítására 350 millió forintot költöttek – a beruházás kormánytámogatással valósult meg –, a kivitelezés pedig tizenegy hónapot vett igénybe.

Mentorprogram

Elhangzott néhány szívet melengető mondat is. Például az, hogy befejeződött a mintaprojekt, jelképes összegért bárki használhatja a pályát, várhatóan rangos események egész sorát rendezik majd ott, és az egyetem élsportolói mentorprogramot indít, a campus ösztöndíjakkal és egyéb támogatásokkal várja majd a honi élsportolókat.

Nagy várakozás előzte meg a Los Angelesből hazaérkezett Tábori László beszédét. A 84 éves Laci bácsi kezében papír volt, de mégis fejből beszélt:

– Gratulálok a városnak, az egyetemnek, mindazoknak, akik elhatározták és végrehajtották ezt a tervet. Örömömre szolgál, hogy itt van a feltörekvő nemzedék: sok sikert kívánok kései követőimnek. Gyönyörű pályát kaptak és ha kitartóak, ha szorgalmasak lesznek, biztosan olyan eredményesek lesznek, mint mi az ötvenes években.

A történeti hűség kedvéért igyekeztünk megbecsülni a jelenlévők számát. A versenyzőkkel, a hozzátartozókkal, a bírákkal és az érdeklődőkkel együtt ezren egészen biztosan voltak – és talán lesznek még többen is, ha valóra válnak a pályát megálmodók vágyai.

– Kolodzey Tamás –

Egykori és mai sportolók mondták

Kazsimér Attila, a DVTK egykori akadály- és középtávfutója: „Miskolc atlétikai életében ez a nap mérföldkő!”

Fazekas Miklós, a DVTK hajdani akadály-, közép- és hosszútávfutója, edzője és sportvezetője: „Csodálatos ez a komplexum, ettől függetlenül sajnálom, hogy Diósgyőrtől elbúcsúzott a sportág.”

Papp János, a DVTK volt akadályfutója: „Örülök, hogy ilyen pályát kaptunk.”

Papp Zsolt, az MVSC valamikori kerékpározója, a kivitelezésben részt vett alvállalkozó, az országos bajnokság támogatója: „A sportban kellenek ünnepnapok, ezért jegyezzük meg a 2015. június 27-ét.”

Szabó Zsolt, a DVTK korábbi sikeres középtávfutója: „Remélem, hogy a megyeszékhely atlétikai élete ezután újra olyan lesz, mint az én időmben.”

Szász László, a Miskolci Sportcentrum Kft. atlétikai referense: „Az elmúlt hónapjaim szinte reggeltől estig ezen a pályán teltek. Úgy kell rá vigyáznunk, mint a szemünk fényére.”

Kékesi Márton, válogatott alpesi síelő: „Az egyetemi komplexumhoz kötődöm: itt teniszezem, és itt végzem az atlétikai edzéseimet.”

Vass László, a DVTK egykori labdarúgója: „A Miskolci Egyetemen végeztem mint gépészmérnök, aztán szeretem az atlétikát, hívni sem kellett, kihozott a szívem az avatóünnepségre.”

Megyei eredmények:

Férfi 1500 m, utánpótlás: 11. Bacsó Bence (MVSI) 4:30.04.

Férfi magasugrás, up: 3. Zelena Zalán (MVSI) 1.95.Férfi 100 m, junior: 3. Kiss Csaba (Tiszaújvárosi SC) 10.88.

Férfi 1500 m, junior: 5. Tyukodi Dániel (MVSI) 4:03.08, … 7. Tóth Róbert Ferenc (MVSI) 4:06.53.

Férfi 3000 m akadály, junior: 8. Tóth Richárd (MVSI) 10:54.54.

Férfi 10 000 m, gyaloglás, junior: 2. Kovács Soma (MVSI) 48:17.51.

Női 1500 m, junior: 4. Pataki Anna (MVSI) 5:00.69.

Női diszkosz, junior: 6. Tucsa Veronika (MVSI) 22.90.