Felavatták a vereckei honfoglalási emlékművet

Meglehetősen nagy titoktartás mellett hétfőn a két ország nagyköveteinek jelenlétében hivatalosan is felavatták a Vereckei-hágón elkészült magyar honfoglalási emlékművet.

Matl Péter alkotásának avatásán jelen volt Bársony András, Magyarország ukrajnai, illetve Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete. Rajtuk kívül az eseményen megjelentek az ukrajnai magyarok nemzeti érdekvédelmi szervezeteinek képviselői, továbbá több magyarországi honatya is.

Bársony András beszédében hangsúlyozta, hogy a honfoglalási emlékmű felállítása Ukrajna részéről a toleranciát is jelképezi. Maga az alkotás egy a Keletet és a Nyugatot összekötő kaput szimbolizál. A kaput alkotó hét tömb a hét honfoglaló magyar törzset jelképezi.

A vereckei honfoglalási emlékmű, illetve az attól mintegy másfél kilométernyire felépült, és a pár napig fennálló Kárpátukrajna nevű államalakulat függetlenségéért kiálló galíciai szics-gárdistáknak emléket állító emlékjel egyszerre történő hivatalos felavatásáról a kárpátaljai magyar sajtó képviselőinek zöme is már csak megyei állami közigazgatási hivatal honlapján az eseményt követően közzétett híradásból értesült.

A titkolózás tulajdonképpen érthető, mivel a magyar honfoglalásnak emléket állító kompozíció felállítása ellen már kezdettől hevesen tiltakoztak az ukrán szélső nacionalista szervezetek, az ünnepség szervezői pedig rendzavarástól tartottak.

Az ultranacionalista Szvoboda (Szabadság) Összukrán Egyesület nemrég például egyenesen azt állította, hogy híveinek hathatós közreműködésével sikerült megakadályozniuk azt, hogy Sólyom László magyar államfő legutóbbi ukrajnai hivatalos látogatásán ellátogasson az emlékműhöz.