Felavatta az ország fejlődését szimbolizáló hidat Bajnai Gordon Budapesten

Saját magunkkal kell megküzdenünk, ha sikeresen szeretnénk felhasználni a 7 ezer milliárd forintos uniós támogatást a következő években – mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a budapesti Andrássy úton megrendezett Új Magyarország sugárút nevű rendezvényen vasárnap. A tárcavezető ünnepi beszéde után felavatta a Magyarország fejlődését szimbolizáló tíz méteres hidat a Kodály köröndnél.

Az Európához való csatlakozás nem páratlan lehetőség a magyar történelemben, már többször is volt ilyen, például Szent István, Károly Róbert, Mátyás király és a reformkor majd a kiegyezés idején – mondta Bajnai Gordon. Most egy hasonló lehetőség küszöbén állunk – tette hozzá.

Sokan úgy gondolják, hogy az a 7 ezer milliárd forint, ami Magyarországnak jut a következő 7 évben az uniós adófizetők pénzéből, valamiféle jussa az országnak – mondta. “Ha nem is a jussunk, de mindenképpen megérdemeltük: az elmúlt 17 év kutya kemény volt mindenki számára” – fogalmazott Bajnai Gordon, aki szerint az ország komoly erőfeszítéséket tett azért, hogy megkapja ezt a támogatást. Erre azonban nem szabad úgy tekinteni, mintha már a miénk lenne – hangsúlyozta.

Sok tagállam nem tudta kihasználni ezeket a forrásokat – hívta fel a figyelmet a politikus. Vannak ugyanakkor bíztató jelek: létezik egy nemzeti közmegegyezéssel létrehozott fejlesztési terv, amelyet Brüsszel is jóváhagyott, és az operatív programokat szintén elfogadta. De vannak veszélyek is, “ezek nem kívülről jönnek, saját magunkkal kell megküzdenünk. Ha nem változik a rosszkedvű, bizalmatlan, a hibákat mindig másban kereső attitűd, akkor nincs az a pénz, ami biztosítaná Magyarország fejlődését” – jelentette ki a tárcavezető. Az ország akkor lehet sikeres, ha képes saját magán segíteni, és saját erőből tud előre menni, élve az uniós lehetőségekkel – mondta Bajnai Gordon.

Az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között vasárnap délután egy órától kezdődtek a programok 5 színpadon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezésében. Fellépett többek között Gáspár Laci, Tóth Vera, Korda György és Balázs Klári valamint az Animal Cannibals. A kulturális, szórakoztató programok mellett 8 uniós tagállam nemzeti ételeit és magyar specialitásokat is megkóstolhattak az érdeklődők.