Felállva ünnepelte a sanghaji közönség az ExperiDance táncosait

Felállva ünnepelte kedden este a sanghaji közönség az ExperiDance Tánctársulatot. A magyar táncegyüttes Eszencia című előadását mutatta be a kínai közönségnek. Európai kulturális produkciónak ekkora sikere még Kínában nem volt – értékelte az est sikerét a Független Hírügynökségnek Hajba Judit, Magyarország sanghaji kulturális szakdiplomatája.

Román Sándor társulata az idén 10 éves Sanghaji Művészeti Fesztivál meghívásának tett eleget. A tánctársulat alapítója, kérdésünkre válaszolva elmondta: a világ legjobb 10 táncegyüttesét hívták meg a sanghaji fesztiválra, köztük az ExperiDance társulatát. A művészeti fesztivál vezetőinek kifejezett kérése volt, hogy az Eszencia című produkciójukat mutassák be a sanghaji közönségnek is, tette hozzá a koreográfus.

Ezt az előadást az ExperiDance társulata a kínai magyar kulturális évad keretében mutatta be Pekingben, ahol szintén nagy sikert arattak vele. Az Eszencia című produkció az együttes elmúlt nyolc évének bemutatóiból készített összeállítás.

Arra a kérdésünkre, hogy minek tulajdonítható, hogy “felállították” a kétezres nézősereget, Román Sándor elmondta: az ExperiDance tagjai nagyon érzékenyen figyelnek a nézők rezdüléseire, végtére is nekik készítik produkcióikat. Az Eszencia című előadás végén van egy úgynevezett ritmusjáték, amelybe ezúttal is bevonták a közönséget. A darab végén pedig felállva ünnepelte a kínai közönség a társulatot, tette hozzá a koreográfus.

Az ExperiDance összesen négyszer lép fel ezen a héten Kínában. A sanghaji közönség még egyszer láthatja a magyar táncosokat szerdán este, a nankingi nézők pedig csütörtökön nézhetik meg az Eszencia című előadást. A kínai turné végén, pénteken este Román Sándor társulata is fellép Szecsuánban azon a jótékonysági koncerten, amelynek a teljes bevételét a művészek a májusi földrengés áldozatainak ajánlanak fel.