Feladhatjuk postán a kullancsot

kullancsveszély
kullancsveszély
Miskolc – Már itt a kullancsszezon? Korábban kezdődik az idén, az enyhe tél miatt. Hogy fertőzöttek-e a kullancsok megtudhatjuk, ha postára adjuk. Csak Budapesten vizsgálják meg. A kullancsról [.pdf – 115KB]

Korábban kezdődik idén a kullancsszezon, mivel az enyhe tél során nem lassultak le a rovar életfunkciói, így korábban szaporodnak és korábban meg is éheznek – tájékoztatta lapunkat a megyei ÁNTSZ. – Általában hegységekben és a magas aljnövényzettel rendelkező területeken gyakoribb a kullancs, de a tavalyi csapadékos nyár miatt országszerte elszaporodtak, ezért a városi parkokban és hobbykertekben sem vagyunk tőlük biztonságban. Ezzel szemben megyénkben – az ÁNTSZ adatai szerint – a bejelentett Lyme-kór esetek száma az elmúlt öt év során megfeleződött, az elmúlt 2 év során pedig egyetlen kullancs által okozott agyvelőgyulladást sem jelentettek.
Mit tehetünk a kullancs ellen? „A kirándulás, kerti munka előtt mindenki használjon kullancsriasztó szereket” – tanácsolja Dr. Papp Erzsébet, a megyei ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője. Hozzátette: a szabadban tartózkodás után minél előbb vizsgáljuk át testünket, beleértve a hajlatokat, a hajas fejbőr peremét és a fül mögötti területet is. Ez azért fontos, mert a kullancsot minél előbb el kell távolítani, hiszen a napokig is tartó vérszívás iránya megfordulhat, és a rovarban időközben fölszaporodott kórokozó a nyállal, vagy fertőzött vérrel visszajuthat a sebbe – magyarázta.

Szakember nélkül

A kullancs kivételéhez nem szükséges szakember, és a hiresztelésekkel ellentétben nem fokozza a fertőzés veszélyt, ha a kullancs feje a sebben marad. Dr. Papp Erzsébet szerint: enyhe helyi gyulladást okozhat, de ezután többnyire magától kilökődik.

Csipesszel vagy a patikákban kapható kullancseltávolító kanállal, esetleg a körmök közé szorítva megfogjuk – minél közelebb a bőrhöz –, és egy határozott mozdulattal kifordítjuk – tanácsolja. – Fontos, hogy ne nyomjuk meg a kullancs lágy potrohát, így nem préselünk fertőzött tartalmat a nyílt sebbe – figyelmeztet.

Csak Pesten

Az, hogy fertőzött volt-e a sebből eltávolított kullancs megtudhatjuk, ha postára adjuk. Ilyen vizsgálatra ugyanis csak Budapesten, a Magyar Kullancsszövetségnél van lehetőség, 4000 forintos áron. Személyesen, vagy postai úton lehet eljuttatni hozzájuk a kullancsot – mondta dr. Papp Erzsébet.

Kokárdaszerű bőrpír

A Lyme-kór megelőzésére nem létezik védőoltás, de a csípés helyén az azt követő 2-10 nap között jelentkező korai bőrtünet jelzi a fertőződést. Legalább egy hónapig érdemes figyelni, mert a reakció ennyit is késhet – tanácsolja a szakember. – Nincs jelentősége a pici, pirosas, esetleg viszkető bőrelváltozásnak. Van azonban a körkörösen növekedő, nem fájdalmas, nem viszkető bőrpírnak, amelynek közepe elhalványul, széle kokárdaszerűen éles. Ez a borrelia fertőzés, azaz Lyme-kór egyik tünete.

Oltás tavasz előtt

A vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltást, illetve az oltási sorozatot a téli időszakban célszerű elkezdeni, így a tavaszi hónapok kirándulásai már biztonságosak lesznek. Az alapvédettséget három oltás biztosítja. A tartós védettség biztosítása érdekében három évenként emlékeztető oltás szükséges. Az oltóanyagot a háziorvos írja fel receptre.

 

Kapcsolódó cikkek: