Fél órán múlt a magyarok élete

Fél órával a tragédia előtt hagyták el a csarnokot azok a magyarok, akik egy delegáció tagjaiként vettek részt a galambkiállításon szombaton a dél-lengyelországi Katowicében.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem délelőtt szakadt le a csarnok teteje, mert akkor sok ezren voltak a kiállításon – mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek Bárdos István, a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke, a delegáció egyik tagja.

A katowicei nemzetközi vásár területén lévő legnagyobb kiállítócsarnok könnyűszerkezetes teteje szombaton délután omlott be, feltehetően a hó súlya alatt. Vasárnap délig 66 holttestet találtak a romok alatt. A sérültek száma 141.

A magyar postagalamb szövetség elnöke elmondta, hogy a 10 ezer négyzetméteres téglalap alakú csarnok tetejének legalább a fele leszakadt. Szerinte is összefüggés lehet a hó vastagsága és a tragédia között.

Bárdos István a tragédia előtt fél órával ment vissza két társával a szállodába, és ott hallották a szirénázást. Visszatértek a helyszínre, ahol elmondása szerint az első órákban szinte nem is tudtak menteni a tűzoltók és a mentők, mert először a havat kellett eltakarítani. A romok az elektromos vezetékeket is leszakították, így gyakorlatilag nem lehetett semmit sem látni. Bárdos István szerint főként azok menekültek meg, akik maguktól ki tudtak jönni az épületből. Úgy emlékszik, legalább 1000-1500 ember lehetett a csarnokban a tragédia idején.

A magyar delegáció tagjai sértetlenül hazaérkeztek Katowicéből.

Már 66 áldozat