Fél óra alatt másfél havi csapadék

Fél óra alatt másfél havi csapadék
Vasárnap hatalmas mennyiségű eső zúdult megyénkre, különösen Nyíregyházán és környékén szakadt az égi áldás. Császárszállás például három hullámban – 12 és 18 óra között – összesen 41,3 milliméter esőt kapott.

Tiszabercelnél is felhőszakadás volt, ahol rövid idő alatt 35,3 mm eső áztatta a vidéket.

Átlagosan 10 mm eső hullott a megyében, de a kárpátaljai vízgyűjtő is részesült az égi áldásból a hét végén, a Tiszán több mint egy métert emelkedett a vízszint – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Szerencsére a Túr vízgyűjtőjén nem volt számottevő csapadék a hét végén, így teljes hazai folyószakaszán folytatódott a lassú apadás, mely lehetővé tette vasárnap éjfélkor a III. fokú készültség II. fokúra csökkentését. A folyó apadásának intenzitását figyelembe véve a készültség megszüntetésére várhatóan kedden kerül sor.

A Tiszán is újabb árhullám indult el a hétvégi esőzéseket követően, mely a hétfőre virradó éjszaka 1 méter vízszintemelkedést eredményezett. A vízszint azonban még nem éri el az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet, várhatóan nem is lesz szükség készültség elrendelésére. A Szamos és Kraszna vízállásértékei továbbra is csökkenő értékeket mutatnak.

A távmérő állomások hétfő déli adatai arról tanúskodnak, a Tisza Husznál, Tiszabecsnél, Záhonynál, Dombrádnál apad, viszont Técsőnél, Tivadarnál árad, Vásárosnémánynál állandó.

A Felső-Szabolcsban az I. fokú belvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. A tiszabercelnél szivattyútelep üzemeltetését továbbra is indokoltnak tartják a szakemberek.

– Györke László –