Fél nap alatt hat hatérsértés

A Nyírbátori Határőr Igazgatóság határszakaszán fél nap alatt hat külföldi állampolgár jött illegálisan, a zöldhatáron át hazánkba.

Október 23-án reggel kilenckor a csengeri határőrök egyik szabadidejét töltő szolgálati csoportvezetője Porcsalma külterületén két csapzott ruházatú, fáradt idegent vett észre. Elszámoltatásukkor kiderült, hogy román állampolgárok, akik ellen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el korábban.

Mivel ez még hatályban volt, törvényes úton nem jöhettek hazánkba, ezért a csengersimai határátkelőtől egy kilométerrel  északra illegálisan lépték át a zöldhatárt. A határőrök a két határsértőt őrizetbe vették, és ügyük lezárásáig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság fogdájában helyezték el.

Tákoson és Csengersimán is

Még aznap este a barabási határőrök szabadnapos járőre Tákos belterületén igazoltatott három gyanús személyt, akik közül  az egyiknek sikerült elszaladnia, de a határőrök hamarosan elfogták. A moldáv állampolgárok Beregdaróc térségében illegálisan lépték át a magyar államhatárt.  A határsértőket a magyar határőrök átadták ukrán kollégájuknak.

Még szűk két óra sem telt el, amikor a határőr igazgatóság  központi főügyeletére újabb jelentés futott be. A csengersimai határállomáson telepített hőkamera képernyőjén észlelték, hogy az átkelőtől mintegy két kilométerrel délre egy alak Romániából Magyarország területére igyekszik.

A helyszínre érkező határőrök elfogták a lopódzó román állampolgárt, amiért öt évig nem utazhat hazánkba. A toloncegyezmény alapján visszadták a román határőröknek.

– Györke László –