Fél milliárd forint Veszprémben a sürgõsségi ellátás fejlesztésre

Több mint 439 millió forint uniós forrást nyert a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház a sürgõsségi ellátás fejlesztésére. Így a tíz százalékos önerõvel együtt csaknem fél milliárd forintból alakul át a sürgõsségi ellátás rendszere – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Rácz Jenõ fõigazgató.

A sürgõsségi ellátásban nagyon fontos az idõ, az, hogy a beteg már az elsõ órában megfelelõ kezelést kapjon, az új úgynevezett egykapus rendszer ebben segít majd – mondta Rácz Jenõ.

Eddig a beteg, ahogy észlelte a betegséget, jelentkezett a háziorvosánál, felkereste az ügyeletet, mentõt hívott vagy betelefonált a kórház egyik osztályára, ahová szerinte az õ problémája tartozik, de nem tudta pontosan melyik lehetõséget válassza. Az egykapus rendszer arról szól, hogy a beteg felhívhatja a kórházat, ott pedig a megfelelõ szakember irányítja tovább a megfelelõ helyre. Például, ha valaki elvágja a kezét és meg kell operálni, akkor nagyon fontos, hogy ne veszítsen egy órát, ne vesszen el az ellátórendszerben, hanem egybõl oda kerüljön, ahol hozzájut a szükséges ellátáshoz – hangsúlyozta Rácz Jenõ.

Az elnyert pénzbõl a kórházban az A és D épület között egy zárt átjáró folyosót is építenek, hogy a betegnek ne kelljen az ellátó térben közlekednie, zavarva ezzel a többi beteget. Ezzel a megoldással kíméletesebben lehet mozgatni a fekvõbeteget is. Ezen kívül a helikopter leszálló pálya világítását is korszerûsítik.