Sport

2010.08.25. 08:10

Szerdán kezdődik a sakkcsata

<p>Miskolc - A sorsoláson Gelfandnak kedvezett a szerencse, így az első partiban ő vezeti a világos figurákat.</p>

Borisz Gelfand és Lékó Péter kedden délután sajtótájékoztatón vett részt az Öreg Miskolcz Hotelben. Az izraeli nagymester – akit a sportág berkeiben professzornak hívnak – elmondta: korábban is nagy figyelemmel kísérte a miskolci párosmérkőzéseket és érdekes lesz számára a Lékóval való csatája. „Természetesen szeretnék nyerni " – tette hozzá. Lékó Péter hangsúlyozta: nagyon szeret Miskolcra járni, már felkereste a Kemény Dénes uszodát, ahol kellemesen kikapcsolódott. Gelfandot élő legendának nevezte, akinek eredményhalmazából csak az egyéni világbajnoki cím hiányzik. A legjobb magyar sakkozó ezután meglepetéssel szolgált, ugyanis bejelentette, hogy a sakkolimpia után hosszabb pihenőt tart, lemondta a moszkvai Tal Emlékversenyre való meghívását is és még nem tudja, hogy jövőre mikor ül újra asztalhoz.

Ünnepnapok következnek

A megnyitó ünnepséget a rapidfesztivál hagyományos színhelyén, a Miskolci Nemzeti Színházban tartották. A művészek a nagymesterek nemzetiségének megfelelő motívumokkal szinesítették produkciójukat, amellyel méltán arattak vastapsot. A sorsolás előtt Káli Sándor, Miskolc polgármestere köszöntötte a játékosokat és Verőci Zsuzsát, a sportág legendás alakját, aki immáron hatodszor tölti be a bírói tisztet. A városvezető beszédében megtiszteltetésről szólt, aláhúzta, hogy a sakkvilág krémjét látni mindig öröm. A sakk sport és életvitel is egyben most pedig a műfaj ünnepnapjai következnek. „Kellemes lesz ez a hét, kombinálhatunk és élvezhetjük a játékot élőben, vagy az internet segítségével a földkerekség bármely pontján" – zárta gondolatait a városvezető.

A sorsoláson Gelfand „húzta” a Dereszla-pincészet világos színű boros palackját, ez pedig azt jelenti, hogy a szerdai játéknapon az izraeli lesz az elsőhúzó. A „veszekedés" elkerülése érdekében később persze mindkét főszereplőt megajándékozták még egy-egy üveg nedüvel, s azt tanácsolták nekik, hogy még a játszmák előtt igyák meg...

A szerdai program, 17.00: 1. parti. 18.30: 2. parti. A Miskolci Nemzeti Színházba ingyenes a belépés.
Az érdeklődők a meccseket a www.lekogelfand.hu oldalon élőben követhetik figyelemmel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!