Fel kell függeszteni Eritrea európai uniós támogatását – állítják jogvédõk

Az Európai Uniónak le kellene állítania az Eritreának szánt segélyt, amíg az afrikai államban mûködõ “haláltáborból” szabadon bocsátják, vagy bíróság elé állítják az ott õrzött foglyokat, köztük egy svéd újságírót – jelentette hétfõn a svéd média, emberi jogi szervezetekkel közösen. Ezalatt Svédországban több helyütt is demonstrációkat tartottak, amelyeken a kettõs állampolgárságú, svéd-eritreai újságíró, Dawit Isaak elengedését követelték.

A férfit 2001 szeptemberében tartóztatták le több tucat laptulajdonossal, szerkesztõvel, és újságíróval együtt, miután azzal vádolták meg õket, hogy kémkedtek a szomszédos Etiópiának.

A svéd-eritreai újságírót, más riporterekkel, és ellenzéki politikusokkal együtt állítólag Asmara település közelében, a szigorúan õrzött Eraeiro fegyintézetben tartják fogva. A börtön egyik korábbi biztonsági õre szerint a fegyintézetben rendkívül kemények a viszonyok, és a svéd-eritreai újságíró, Isaak jelentõsen legyengült fogságának évei alatt.

“Az Európai Unió Eritreának szánt segélyét fokozatosan meg kell szüntetni” – nyilatkozták a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából közösen különbözõ emberi jogi szervezetek, köztük a Riporterek Határok Nélkül, a Nemzetközi PEN, az újságírókat, és kiadókat egyesítõ szervezetek. “A segélyeknek addig kellene állniuk, amíg be nem zárják az Eraeiro haláltábort, és a raboknak egészségügyi ellátást biztosítanak…valamint szabadon engedik õket, vagy nyílt tárgyalást nem rendeznek az ügyeikben” – olvasható a közös nyilatkozatban, amelyet a svéd Dagens Nyheter nevû napilapban jelentettek meg. Az írás szerint az Európai Unió a következõ néhány évben mintegy 312 millió euró értékû segélycsomaggal támogatja Eritreát.