Fél évszázad után először töröltek szumó tornát Japánban

A Japán Szumó Szövetség egy vasárnapi rendkívüli ülés után úgy döntött, hogy törlik a tavaszi tornát, az ősi sportot megrázó korrupciós botrány miatt – jelentette a japán sajtó. Legutóbb 1946-ban fordult elő, hogy törölni kellet egy szumó tornát.

A Japán Szumó Szövetség azután törölte a márciusi tornát, hogy a héten három sportoló is elismerte, hogy mérkőzéseket adtak el – közölték a japán hírügynökségek. A sportfogadásokkal kapcsolatos korrupcióban még 11 másik szumóbirkózó is érintett lehet a gyanú szerint. A szövetség indoklása szerint azért törölték a tavaszi tornát, hogy a korrupciós vizsgálatra koncentrálhassanak.

A Jiji Press japán hírügynökség közlése szerint legutóbb 1946-ban fordult elő, hogy töröltek egy szumó tornát. Akkor azért nem tartották meg a nyári tornát, mert nem készültek el időben a második világháború alatt megsemmisült szumócsarnok újjáépítésével.

A sporttal kapcsolatban régóta felmerült a gyanú, hogy több sportoló is bundázik, de ez a mostani volt az első alkalom, hogy szumósok ezt be is vallották. A botrányra egy baseballal kapcsolatos illegális fogadási ügyben indított rendőrségi nyomozás közben derült fény.