Fél évszádos az Unió, de nekünk mit hozott?

Debrecen – Vajon a belépésünk óta valóra váltak–e az egyesült Európáról szóló álmaink? A német egyesítés elindítójaként számon tartott – sopronpusztai – határnyitás debreceni szervezői tartottak e tárgykörben sajtótájékoztatót.

Az Európai Unió ötvenedik születésnapja alkalmából elemezték Európa jelenét és jövőbeni lehetőségeit a német egyesítés elindítójaként számon tartott – sopronpusztai – határnyitás debreceni szervezői.

– Az uniós tagságtól a kis nemzetek valódi szabadságát, esélyegyenlőségük megteremtését vártuk mind a munkavállalás, mind az áruk versenyképessége terén – mondta Filep Mária, a páneurópai piknik szervezője.

Mint megjegyezte, az Európai Unió nem fordít kellő figyelmet a kisebbségi jogok védelmére, így rossz helyzetben maradtak a határon túli magyarok. Reményeikkel szemben hazánk nem egyenrangú partnere az Uniót alkotó nagy államoknak. – A szemetet, a Rába szennyeződését és a mezőgazdasági korlátozásokat köszönhetjük tagságunknak.

Piacot biztosítunk csak az egyesült Európának, jogok nélkül. Ezen mindenképp változtatni kell, ha a jövőben igazságosabb és erkölcsösebb Európában szeretnénk élni – mondta Filep Mária.

– Fábián György –