Fél-e a Magyar Gárdától, állhatnak-e mögöttük politikai erők – Az ESTE és a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása

Az emberek nagy többsége hallott már a Magyar Gárdáról, a szervezetet több kormánypárti, mint ellenzéki szavazó ismeri – derült ki abból a közvélemény kutatásból, amelyet a Sonda Ipsos készített a Magyar Televízió Este című műsorának.

A válaszadók 15 százaléka szerint a gárda jelentős veszélyt jelent a magyar demokráciára, 33 százalékuk gondolja ennek az ellenkezőjét. Eltérően vélekednek ugyanerről a kérdésről a két nagy pártra szavazók. Az MSZP-re voksolók 12 százaléka, a FIDESZ szavazóinak pedig több mint a fele (53 százalék) szerint veszélytelen a szervezet.

A megkérdezettek több mint fele (56 százalék) figyelemmel kísérné a gárda működését, de nem tiltaná be, 15 százalék viszont a törvény erejével súlytana le a frissen alakult csoportra. Az MSZP-s válaszadók 36, a jobboldali szavazók csupán 3 százaléka tiltaná be azonnal a gárdát.

Minden negyedik magyar (25 százalék) kifejezetten tart a szervezettől, 39 százalék szerint viszont nincs ok a félelemre, mert ha esetleg baj lenne, akkor a rendőrség közbeléphet. A válaszadók 15 százaléka egyelőre nem tudja, hogy viszonyuljon a gárdához.

Arra, hogy pártok felett áll-e a Magyar Gárda csak minden negyedik ember válaszolt igennel(26százalék), a többség (36százalék) azt gondolja, hogy a konzervatív pártok állnak mögötte. A szocialista szavazók 73, a fideszesek 16 százaléka sejt jobboldali hátteret a szervezet mögött.