Fektessen lakásba: “aranybánya” Romániában

Lakásvétel - illusztráció
Lakásvétel - illusztráció

Bukarest – Az utóbbi pár évben jelentősen drágultak a lakások Romániában, a
fővárosban három év alatt például tízszeresére emelkedtek az ingatlanárak. Magyarok
mindenféle korlátozás nélkül vásárolhatnak ingatlant Romániában.

Alig néhány év alatt az egekbe szöktek a lakásárak Romániában: bár a drágulás üteme némileg lassult tavaly a 2005-ben mért 20 százalékhoz képest, az árak még így is átlag 15 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

A száguldás oka a továbbra is növekvő kereslet, mellyel a kínálat bővülése nem tud lépést tartani. Bukarestben például évi 35-40 ezer lakásra volna igény, ezzel szemben például 2006-ban mindössze 10 ezer új otthont adtak át a román fővárosban. A szükségletek jelentős részét ugyan a használt lakások piaca ma még ki tudja elégíteni, de tavaly is 5 ezer olyan lakáskereső volt, aki végül nem tudott magának semmilyen ingatlant vásárolni, mert egyszerűen már nem volt mit megvenni.

Az új lakások gyakorlatilag jóval az átadás előtt elkelnek, s a vevőjelöltek dolgát az is nehezíti, hogy a további drágulásra számító befektetők is egyre több ingatlant vesznek – a spekulatív adásvételek ma már a forgalom 10-20 százalékát teszik ki.

A román fővárosban egy átlagos, háromszobás új ingatlan négyzetméterára az év elején elérte a 1300 eurót, ami nagyjából harminc százalékkal magasabb, mint egy hasonló budapesti lakás ára.

A bukaresti használt lakóingatlanok ára három év alatt tízszeresére emelkedett, elérve akár az ezereurós négyzetméterárat is. Egy 39–59 négyzetméteres ingatlan ára tavaly a környéktől, illetve a lakás felszereltségétől és állapotától függően 40–70 ezer euró között mozgott, míg egy kétszobás, 89 négyzetméteres lakásé elérte a 120 ezer eurót is.

A luxusingatlanok piacán egy 140 négyzetméteres lakásért 250 ezer eurót, egy 200 négyzetméteresért 340 ezer eurót is elkérhetnek, de 1,5 millió euróért akár egy 700 négyzetméteres penthouse lakás tulajdonosa is lehetünk. (Míg 2005-ben a legdrágább bukaresti lakóingatlan 10 millió euróért cserélt gazdát, addig 2006-ban egy 2 ezer négyzetméteres telken épült villáért 16 millió eurót fizetett egy román üzletember.)

Bár az árak nagyon megugrottak az elmúlt néhány évben, most is megéri befektetési céllal vásárolni, hiszen az életszínvonal emelkedésének, illetve a hitelkamatok és a kölcsönök mellé elvárt önrész csökkenésének köszönhetően a vásárlási kedv és így az árak további emelkedésére lehet számítani.

A romániai ingatlanpiac robbanásszerű fejlődése ellenére vannak olyan elemzők, akik szerint a jelenlegi helyzet igencsak ingatag, mind a kínálat minősége, mind a fiskális politika miatt. Normális esetben az ingatlanbefektetések tizenöt-húsz év alatt térülnek meg, míg Romániában négy-öt év alatt akár 150 százalékos profitot is el lehet érni. Ez bizalmatlanságot kelthet a befektetőkben, akik bár alacsonyabb profitokhoz, de kisebb kockázatokhoz is szoktak – figyelmeztet a Ziarul Financiar hasábjain az Eurisko elemzője.

A bukaresti után a második legdrágábbnak számító kolozsvári ingatlanpiacon is hihetetlen mértékben emelkednek az árak. Az új építésű ingatlanokért például most mintegy 20 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly év végén, s a négyzetméterárak jelenleg 900 és 1500 euró között mozognak – írja a Ziua de Cluj napilap helyi ingatlanirodákra hivatkozva. Az emelkedést az építőanyagok mintegy 10 százalékos drágulása, a bérek emelkedése, a munkaerőhiány, illetve az energia drágulása is nagyban befolyásolja.

Magyarok mindenféle korlátozás nélkül vásárolhatnak ingatlant Romániában, a román állampolgárokhoz hasonlóan az ő esetükben sem kellenek különleges engedélyek, elegendő a közjegyző által hitelesített adásvételi szerződés.

Kapcsolódó cikkek:

  • Lakáspiaci prognózis – 2007
  • Jelentős lakásár-csökkenés várható
  • Jövőre mindenki fizet ingatlanadót?