Nagyvilág

2010.09.02. 14:00

Elfogták Barcelonában a tavalyi, orosz diszkótűz felelősét

<p>Őrizetbe vettek egy orosz üzletembert Spanyolországban, mert a hatóságok szerint felelősség terheli a több mint 150 ember halálát okozó tavalyi, oroszországi diszkótűzért - közölték csütörtökön a spanyol hatóságok.</p>

A bejelentés szerint Konsztantyin Mrykint a Barcelona északkeleti részén lévő háza közelében vették őrizetbe.

Az oroszországi Permben lévő "Sánta ló" nevű étteremben és klubban, amelynek Mrykin a kereskedelmi igazgatója volt, tavaly december 4-én csaptak fel a lángok, miután az ott szórakozó tömeg tűzijátékot kezdett eregetni. Utóbb kiderült, hogy a faburkolat és a műanyag mennyezet miatt égett le villámgyorsan a terem. A tömegtragédiában 156-an haltak meg.

Az orosz hatóságok szerint szabálytalan volt a hely építése, a vészkijáratok pedig megközelíthetetlenek voltak. A tűzvész után a klub vezetőit azzal vádolták meg a hatóságok, hogy az ismételt felszólítások ellenére sem tették biztonságossá a helyet. Az ügyben megszólalt Dmitrij Medvegyev orosz államfő, aki lelkiismeretlennek nevezte a klub vezetőit.

Mrykint nemzetközi körözés alapján vették őrizetbe a spanyol rendőrök. Az orosz hatóságok szerint ő szervezte meg a tűzvészt okozó tűzijátékot. "A tragédia után távozott Oroszországból, hogy elkerülje a várható tíz év börtönbüntetést, végül Barcelonában megtalálták a rendőrök"- ez áll a spanyol rendőrség csütörtöki közleményében. Mrykin kiadatásáról egy spanyol bíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!