Feketemunkások a metróépítésen – RTL Híradó

Feketemunkások dolgoztak a 4-es metró építkezésén, az őket alkalmazó alvállalkozót azonnal elküldték – számolt be az RTL Híradó kedden este. Az öt munkás a Fővám téri alagútban dolgozott. A munkások az adóhivatanál és a társadalombiztosítónál sem voltak bejelentve.

Országosan egyébként csökkent a leleplezett feketemunkások száma, 40 ezerről nagyjából 36 ezerre. Van azonban olyan régió, például a Nyugat-Dunántúl, ahol drasztikusan nőtt a számuk tavalyhoz képest. A lebukott cégek nemcsak bírságra számíthatnak, akár a közbeszerzési pályázatokból is kizárhatják őket. A legtöbben már nem az építőiparban dolgoztatnak bejelentés nélkül, a felügyelet szerint valószínűleg a szigorú ellenőrzések miatt.

Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője az RTL Híradónak elmondta: 2007-ben még a 40 százalékát adta az észlelt fekete foglalkoztatásnak az építőipar, ez most 20 százalékra esett vissza, viszont drasztikusan emelkedett a fekete foglalkoztatás a vagyonvédelem területén és a kereskedelemben.

Tavaly az M6-os építkezésén buktak le vállalkozók, akik hőre eltűnő tintával írattak az alkalmi munkavállalói könyvbe. Még most is az ilyen trükkök a leggyakoribbak. Az alkalmi munkavállalói könyv viszont hamarosan megszűnik. Valószínűleg ősszel tárgyal erről a parlament, és január elsejétől a könyvet felváltja egy elektronikus adatbázis. Sőt, a mostani tervek szerint arra is lehetőségük lesz a munkaadóknak, hogy sms-ben jelentsék be, ha valakit néhány napra alkalmaznak.