Feketelista készülhet a csaló áruházi dolgozókról – az ombudsman és a szakszervezetek kétkednek

Feketelistát állítanának össze a kereskedelmi cégek azokról a dolgozókról, akik valamilyen szabálysértést követtek el a munkahelyen, például loptak. Az adatbázist kizárólag belső használatra készülne, a vonatkozó törvények figyelembe vételével. A részleteken még dolgoznak, több egyeztetés van még hátra. Az adatvédelmi biztos szerint az ötlet aggályos, inkább erkölcsi bizonyítvány segítségével kellene kiszűrni a bűncselekményt elkövető embereket. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is kétkedve fogadta az ötletet.

Itthon körülbelül 100 milliárd forintnyi áru tűnik el évente a kereskedelemben. Egy részét a vevők, a másikat dolgozók viszik el, de arról nincs statisztika, milyen arányban lopnak a vásárlók, és milyenben az alkalmazottak. Az ötletet részben a banki feketelisták adták. Az adatbázist akár a munkaerő-felvételnél is használhatnák, mivel vannak olyan bűnözők, akik kifejezetten azért lépnek be egy kereskedelmi céghez, hogy lopjanak onnan – mondta a Független Hírügynökségnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

A szégyenlistát szigorú feltételek alapján állítanák össze. Az elképzelések szerint csak olyan személyek kerülhetnének rá, akik súlyos bűncselekményt követtek el vagy sorozatos szabálysértéseket, és ügyükben lezárult az eljárás illetve a nyomozás. A részleteken még dolgoznak, így nem tudni, pontosan ki kezelné az adatbázist, konkrétan kik férhetnének hozzá, illetve milyen feltételekkel lehetne lekerülni róla. A lista ötlete egyébként az OKSZ üzletbiztonsági munkacsoportjában vetődött fel néhány hónapja, a testületben egyebek mellett az áruházláncok biztonsági szakemberei dolgoznak.

Az adatvédelmi biztos szerint a kereskedelmi feketelista ötlete aggályos. A törvények szerint az ágazat munkáltatói nem adhatják-vehetik egymás között a dolgozók személyes adatait. Péterfalvi Attila a lista helyett azt javasolja, hogy bizonyos kereskedelmi munkakörök betöltését kössék erkölcsi bizonyítványhoz, és ezt rögzítsék esetleg törvényben is. Így ebből a dokumentumból kiderülhet, ha valakit például lopás miatt megbüntettek már. Az ombudsmant egyébként az adatbázis ügyében még nem keresték meg az OKSZ-től.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyetért az adatvédelmi biztos javaslatával, vagyis az erkölcsi bizonyítványok kötelezővé tételével. Az érdekképviselet ugyanakkor a feketelista összeállítását is támogatná, de csak akkor, ha az megfelel az adatvédelmi szabályoknak, és nemcsak az egyszerű dolgozók, hanem a vezetők nevét is feltennék rá, ha csalnak. Ha viszont diszkrimináció-gyanús lesz a lista, fellépnek ellene – mondta Sáling József. A KASZ elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta még: a lopásokkal kapcsolatos gondokat csak úgy lehet megoldani, ha biztonságosabbá teszik az árukezelést. Az esetek nagy részében nem egy-egy terméket lopnak el ugyanis a pénztárakon keresztül, hanem sokszor egész raklapnyi áru tűnik el az átvételkor – még azelőtt, hogy az eladók vagy a raktárosok hozzányúlnának.