Feketelista a mérgező növényvédős árukról

Feketelistára kerül szerdától minden termelő és forgalmazó, akinek zöldségében vagy gyümölcsében az egészségügyi határértéknél több vegyszert találnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján megjelenő listán több olyan termék is szerepel, melyben a mérgező anyag a megengedett érték majdnem 40-szerese volt. A vegyszeres növények között jelenleg paprika, szamóca és fejessaláta van.

Gólya Gellért, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a minisztérium honlapján szerda délutántól már elérhető azon cégeknek és termelőknek a neve, akik fennakadtak az ellenőrzéseken. A listán szerepel a vegyszeres gyümölcsök, zöldségek származási helye, illetve annak a cégnek a neve is, amely Magyarországon forgalomba hozta. Ezen kívül közzé teszik a mintavétel időpontját, a termék nevét, és a kifogásolt vegyszer nevét és mennyiségét is.

A listán jelenleg egy tucat magyar forgalmazó és termelő neve szerepel, ők február másodika óta akadtak fenn az ellenőrzéseken.

A feketelistáról kiderül, hogy egy marokkóban talált szamóca szállítmányban egy vegyszerből az egészségügyi határérték 35-40-szeresét mutatták ki. A szakemberek olyan anyagokat is találtak a termékekben, melyeket kizárólag felsőfokú, növényvédelmi szakirányú végzettséggel lehet használni, tehát nem “szabadfelhasználású” szerek. A szakember elmondta azt is: előfordult, hogy a növényekben olyan vegyszereket találtak, amelyeket nem is lehet használni az adott zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

A lista közzétételével azt szeretnék elérni, hogy a kereskedők csak a megfelelő garanciákkal rendelkező árut vegyenek meg és hozzanak forgalomba Magyarországon.

A szakember korábban elmondta, hogy a hazánkba érkező primőr termékeket fokozottan ellenőrzik, ha szabálytalanságot találnak, az új törvény szerint akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhatnak.Sporthírek