Fekete munkás határsértők Penészleknél

Fekete munkás határsértők Penészleknél
A Nyírbátori Határőr Igazgatóság bátorligeti kirendeltségének határszakaszát az idei esztendőben tizenketten lépték át illegálisan.

A határsértők az utóbbi időben igen csak aktivizálódtak a térségben, hiszen a tucatnyi határsértésből tíz egy hónap leforgása alatt történt. Három időben és csoportban jöttek át a zöldhatáron – valamennyien Penészlek-Ömböly térségében – az ukrán, grúz és román állampolgárságú migránsok.

Legutóbb 2005. október 9-én egy 21 és egy 34 éves romániai férfi. Korábban már mindketten engedély nélkül dolgoztak Nyugat-Európában. A fiatalabb 2002-2003 között Ausztriában segédmunkásként egy festő mellett. Lebukott, öt évre kiutasították a sógorok.

Édesanyja a taljánföldi Savernoban dolgozik jelenleg, hozzá igyekezett. Idősebb társa és földije 2002-2004 között Spanyolhonban mezőgazdasági munkával  kereste kenyerét. Mivel engedély nélkül dolgozott, a spanyol hatóságok öt évre kiutasították. Emiatt a román hivatalos szervek bevonták útlevelét. A két közös sorsú régi ismerős egymásra talált. Mindketten neamti lakosok. A magyar-román határtól mintegy háromszáz kilométerre lévő településről vonattal utaztak Nagyváradig. Ott egy bárban találkoztak egy férfival, aki fejenként 250 euróért vállalta, hogy eljuttatja őket Ausztriába.

Személygépkocsival vitte le őket a határmenti Körtvélyes közelébe, ahova már sötétedés után érkeztek. Az embercsempész itt kiszállította őket, majd egy távoli település fényére mutatva útnak indította a két vándort. A terv szerint vezetőjük Nyírábránynál szabályosan átlépi a határt, majd felveszi őket a település központjában. A zöldhatárt sikeresen leküzdték, az éjszakában azonban eltévedtek, pedig térkép is volt náluk, bejelölve rajta Érmihályfalva (Románia), Debrecen, Sopron. Egy papírdarabon pedig a Bucsuval szemben lévő ausztriai Obenwart település neve.

Sütő István határőr főtörzsőrmester szabadnapos volt éppen, amikor megcsörrent a telefonja. A helyi élelmiszerboltból kereste egy ismerőse. Két idegen férfiról tájékoztatta a tiszthelyettest, pontos személyleírást adva róluk. A főtörzs a falu központjába indult megkeresni a külföldi nyelven beszélő ismeretleneket. A templom mellett találta meg őket. Szolgálatba helyezte magát, majd személyazonosságuk igazolására szólította fel őket.

A két idegen magyarul nem beszélt, okmányokkal nem rendelkezett, ezért előllította őket a bátorligeti határőrök kiérkezéséig a penészleki polgárőr egyesület helyiségébe.  A magyar határőrök a két román férfit – akik öt-öt évig nem jöhetnek hazánkba átadták a szomszédos ország határőrizeti szerveinek.

– Tanyik József –