Friss hírek

2008.12.17. 15:59

Megállapodás a BKV finanaszírozásáról -elmaradhat a sztrájk

<p>40 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a BKV-nak, erről szerdán állapodott meg a kabinet a fővárossal - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján.</p>

A támogatás két részletből áll, egyrészt a kormány visszaad 10 milliárd forintot abból az adóbevételből, amit a fővárosi polgárok fizettek be személyi jövedelemadó formájában, másrészről pedig tovább folynak a tárgyalások egy olyan elővárosi közlekedési társaság létrehozásáról, amelyben a kormány 30 milliárd forinttal venne részt. A főpolgármester szerint ezzel a megállapodással okafogyottá vált a csütörtökre tervezett BKV-sztrájk. Nemes Gábor, a szakszervezet vezetője azonban a tájékoztató után újságírók előtt úgy nyilatkozott, csak a társaság vezetésével folytatott szerda délutáni egyeztetés után tud majd nyilatkozni arról, hogy megtartják-e a sztrájkot, a főpolgármester által bejelentett megállapodás több részlete is homályos még a számukra.

A BKV-nak adott 10 milliárd forintos támogatás egyszeri, de jövőre folytatódnak a tárgyalások arról, hogy törvénybem rögzített módon rendszeressé váljon - mondta Kocsis István, a BKV Zrt. Vezérigazgatója. Az összeget a közlekedési társaság 74 milliárdos hitelállományának csökkentésére fordítja.

Ugyancsak jövőre folytatódnak majd a tárgyalások a pénzügyminiszterrel és a közlekedési miniszterrel egy olyan elővárosi közlekedési társaság létrehozásáról, amelyben 30 milliárd forintot invesztálna a kormány és ezzel valamilyen tulajdonrészt szerezne. Részleteket erről még nem tudni, a tárgyalások ugyanis később kezdődnek meg.

Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette, hogy a kabinet szerdai ülésén döntött a BKV számára a költségvetés tartalékából 10 milliárd forint kiegészítő támogatás kifizetésére. Az összeget még a héten átutalják a Fővárosi Önkormányzatnak, amelynek három napon belül kell tovább utalnia azt a BKV-nak.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: jövő év elején a közlekedési miniszterrel közösen tárgyalásokat kezdenek a a BKV közép- és hosszútávú finanszírozásáról, azonban erről még nincsen döntés, így a 30 milliárd forintos összeg sem biztos.

Azt Demszky Gábor, főpolgármester, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Kocsis István vezérigazgató is elismerte, hogy a mostani megállapodás rövidtávú megoldást jelent a BKV finanszírozási gondjainak megoldására, a szakszervezetek viszont hosszútávú megállapodáshoz kötötték a sztrájk lefújását. Demszky Gábor ennek ellenére bízik abban, hogy elmarad a munkabeszüntetés, már csak azért is, mert mint mondta, egynapos sztrájk is sokmilliárdos kárt okozhat, hiszen Budapest és a központi régió napi szinten 25 milliárd forintot termel.

A szakszervezet és a BKV vezetése szerda délután tárgyal arról, egyáltalán lesz -e sztrájk csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!