Fejlődik a természetjárás Szendrőben

Szendrő – A napokban két turistapihenőt is avatott Szendrőben a helyi természetjáró szakosztály. Az Aggteleki Nemzeti Park közelségének köszönhetően számos bakancsos turista keresi fel az Észak-Borsodot.

Eddig Szendrő kimaradt az uticéljukból, hiszen egyetlen turistaút sem érintette a kisvárost. 2004-ben jött létre két képesített túravezető és néhány helyi természetbarát összefogásával a szakosztály, amelynek célja a természetjárás népszerűsítése, a környezeti nevelés hangsúlyozása, a vidék idegenforgalmi fejlődésének segítése, Szendrő bekapcsolása a gyalogos turizmusba. A lelkes csapat már eredményekkel is büszkélkedhet.

Egyre népszerűbbek

A hagyományos és új területeket célzó túrái egyre népszerűbbek. Rendszeresen szervez testnevelésórát kiváltó túrákat főiskolásoknak, nyaranta magashegyi túrát hirdet, iskolai kirándulásokat vezet. Minden április utolsó szombatján országos teljesítménytúrát szervez, s jelvényszerző túramozgalmat is indított a környék bemutatását célozva.

Napjainkban Szendrőből négy jelzett turistaút indul, lehetővé téve a környék természeti és épített látnivalóinak egyszerű felkeresését. A napokban turistapihenőket adtak át a természetjáró turisták számára, melyek a város közepén magasodó Várhegyen, illetve a festői panorámát biztosító külterületen lévő Közép-hegyen kerültek kihelyezésre, kaptuk az információt Jósvay István szakosztályvezető-helyettestől.