Fejlesztések sora indult Mezőcsáton

Siposné Horváth Anita polgármester lapunkkal kezében a városi könyvtárban
Siposné Horváth Anita polgármester lapunkkal kezében a városi könyvtárban - © Fotó: Ádám János
Mezőcsát – Jelentős arányt képviseltek a saját forrásból történő beruházások.

Az év vége közeledtével gyors számadást készítettünk Siposné Horváth Anitával, Mezőcsát polgármesterével a település idei esztendejéről.

Fontos esemény volt az új tanuszoda alapkövének letétele. Siposné Horváth Anita

– Számos támogatási formát vettünk idén igénybe, amely a település fejlesztését, lakhatóbb­á, szebbé tételét szolgálta – kezdte az összegzést a polgármester asszony.

Állami támogatás

Elsőként említette a kormányzati támogatásokat, melyet egyrészt a Termálfürdő visszavásárlására kaptak (150 millió forint), másrészt egy új Művelődési Központ építésére (300 millió forint). A közművelődési és könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatások segítségével beszerzésre került eszközök sorában van többek között egy rendezvénysátor, sörpadok, egy A3-as színes fénymásoló, technikai eszközök (mikrofonok), folyóiratok, könyvek összesen mintegy 1,3 millió forint értékben. A köznevelési intézmények működtetésével kapcsolatos támogatás meghaladta a hatmillió forintot. Két pályázatot adtak be rendkívüli önkormányzati támogatás elnyerésére, az első (33,6 millió forint) megérkezett, a második pályázat elbírálása folyamatban van. Fontos esemény volt Mezőcsát életében az új tanuszoda alapkövének letétele május 26-án – emelte ki a város vezetője.

Nyári étkeztetés

Gyermekszegénység elleni program keretében nyári étkeztetés biztosítására több mint hat millió forintot kaptak, ebből 251 fő rászoruló gyermek étkezését oldották meg. Az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztési támogatása (181 millió forint) segítségével sor került az Édes-kúria és az Élelmezési Központ felújítására, eszközök beszerzésére és a Kölcsey, Gyóni és Kolozsvári utcák felújítására. 2016-ban a közfoglalkoztatás keretében hét START, valamint több hosszú időtartamú munka­programot indítottunk 450 fő bevonásával – hangsúlyozza a polgármester asszony.

Ezen belül a mezőgazdasági területen 55 fő bevonásával zöldségfeldolgozót alakítottak ki. A belvízelvezetésben 51 fő, az illegális hulladéklerakók felszámolásában 51 fő, a turisztikai értéknövelő programban 65 fő vett részt, utóbbi keretében kerámia-, varró-, mézeskalács, asztalos- és kovácsműhelyek kialakítása, valamint térkőgyártás folyt. A belterületi közútkarbantartást 25 fővel végezték, útőr program öt embernek biztosított munkát. A nádbrikettgyártás és megújulóenergia-felhasználás elnevezésű programban pedig húszan vettek részt. Közfoglalkoztatás keretében beszerzésre került egy Be­larus típusú traktor és egy Ford Tranzit típusú kisteherautó.

Saját forrásból

A fejlesztések között jelentős arányt képviseltek a saját forrásból történő beruházások, így többek között a Szent István utca 19. szám alatti (3,5 millió forint), a Szent István utca 14. szám alatti (1,5 millió forint) és a Hősök tere 17. szám alatti ingatlan megvásárlása (3,2 millió forint). Klímaberendezés került a fogorvosi rendelőbe, hangos bemondót és két darab megfigyelő kamerát a műfüves pályához is beszereztek. A Városháza díszkivilágítása 330 ezer forintba került – zárta az összegzést Siposné Horváth Anita.

Törődés a rászorulókkal

A Csáti Újság ingyenesen jut el minden háztartásba. Rendkívüli települési támogatás keretében mintegy 8,3 millió forint került kifizetésre a rászorulók számára. Lakásfenntartási támogatást 520 főnek adtak, összesen 30 millióval támogatták a rászoruló családokat. Iskolakezdési támogatást nyújtottak Erzsébet-utalvány formájában 223 gyermeknek. Gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek iskolakezdési támogatást nyújtottak több mint 8 millió forint nagyságrendben. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerben, mely havi ötezer támogatást nyújt a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára, összesen 2,9 millió forintot fizettek ki.

Nem feledkeztek meg az idősekről sem, egyszeri támogatást (10 ezer forint) 842 idős csáti ember kapott.

– Pap Gyula –