Fejlesztések a Velencei-tónál – 400 millió forintból

400 millió forintot költhet a Velencei-tó körüli kilenc település a következő években épületek és strandok felújítására, szálláshelyek bővítésére és település központok szépítésére. A pénzt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Leader Programjában nyerték el. A fejlesztések két ütemben zajlanak majd, az első beruházások a jövő év elején kezdődnek.

A tópartiak pályázat útján juthatnak pénzhez. Október 15-én jelenik meg a pályázati kiírás. Először 210 millió forintot osztanak szét. Ebből országos védettség alatt álló műemlékek újulhatnak meg, a települések szépülhetnek, új vállalkozások, szálláshelyek jöhetnek létre, és a falusi turizmus feltételei javulhatnak. A fejlesztések a jövő év első felében megkezdődhetnek. A maradék 190 millió forintra 2009. első negyedévében írják ki a pályázatot. Ebből a rendezvények, a települések közötti együttműködések, és infrastruktúra fejlesztések jöhetnek létre, köztük jut pénz a strandokra – mondta a Független Hírügynökségnek Stadler Klára a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője.

Hozzátette: október elején érkezett meg az értesítés a helyi kistérségi irodába, hogy a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület és a kilenc tókörnyéki település felhasználhatja a 400 millió forintot.