Fejlesztés után fejlesztés Miskolcon

Tuzson Bence a FUX-nál
Tuzson Bence a FUX-nál - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Rendkívüli béremeléssel is igyekeznek megtartani a dolgozókat.

A középszintű magyar cégek azok, amelyek a legtöbb munkahelyet teremtik Magyarországon, ezzel járulnak hozzá leginkább az ipar fejlesztéséhez – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap Miskolcon, a FUX Zrt.-nél tett látogatása során. – A kormány az olyan kis- és közepes magyar vállalkozásokat támogatja elsősorban, amelyek jelentős szerepet vállalnak az exportban – tette hozzá egy nagy teljesítményű huzalgyártó gép ünnepélyes beindítását követően.


Folytatják a fejlesztést

– A most ünnepélyesen elindított gép egy kínai–magyar koprodukcióban készülő húzó­gép. Eddig a tesztüzem ment, a továbbiakban pedig 3 műszakban fog üzemelni. Ez a beruházás mintegy 130 millió forint volt, és a jövőben is szeretnénk folyamatosan fejleszteni, hogy korszerű gépekre cseréljük a gépállományt. Ez több száz milliós költség, de csak így tudunk termelékenyebben működni. Ráadásul a modern gépek kevesebb munkaerőt igényelnek, ami kulcsfontosságú, ugyanis hosszú ideje küzdünk azzal, hogy nemcsak kvalifikált munkaerőt, de betanított és segédmunkásokat sem találunk. Azt tapasztaljuk, hogy a közmunkaprogramban résztvevőket nem sikerül átirányítani a munkaerőpiacra, hiába használunk ki minden lehetőséget, nagyon kevesen jelentkeznek az álláshirdetéseinkre, pedig jelen pillanatban is 15–20 embert tudnánk felvenni – árulta el dr. Barkóczi István, a társaság vezérigazgatója.

Mint mondta, az igencsak műszaki beállítottságú államtitkárt az üzembejárás során a fejlesztések érdekelték leginkább, arra volt kíváncsi, hogy állja meg a helyét a FUX az európai piacon, és azt látta, hogy magas színvonalat képviselnek. Az után is érdeklődött, hogy milyen piacra gyártanak, mit szeretnének elérni, és segítséget kínált nekik oroszországi kapcsolatok kiépítésében.

– Korszerű gépekkel szeretnénk kiváltani a régieket, ami lehetőséget nyújtana arra, hogy új termékeket, speciális kábeleket fejlesszünk és gyártsunk. Ez a kulcsa ugyanis az európai piacon való növekedésnek. Szóltam a munkaerőgondokról is, hogy ez mekkora problémát okoz, mert időnként műszakot is le kell állítani amiatt, hogy nincs elég emberünk. Amíg lehet, túlóráznak a kollégák, hogy teljesíteni tudjuk a megrendeléseket, de a végtelenségig azt sem lehet. Illetve rendkívüli béremeléssel is igyekszünk megtartani a dolgozókat, de így sem tudjuk felvenni a versenyt a német fizetésekkel, ami háromszorosa-négyszerese az itthoninak. Ez az ország legnagyobb problémája – hangsúlyozta Barkóczi István.

– ÉM-UM –


Kulcskérdés a régióban

– Jelentős az érdeklődés a CSOK iránt, de ez nagyon sok kérdést is felvet, többek között ezekre igyekszik választ adni államtitkár úr egy lakossági fórumon – tudtuk meg Csöbör Katalintól, a térség országgyűlési képviselőjétől a rendezvény előtt. – És ha már elfogadta a meghívást, úgy szerveztük a programját, hogy helyi vállalkozásokkal is megismerkedhessen. Azért esett a választás a FUX-ra, mert a fennállásának 25 éves évfordulóját idén ünneplő társaság nyereséges, nagy exportőr és igyekszik folyamatosan fejleszteni. Ez pedig kulcskérdés a városban, a megyében és a régióban egyaránt. Azt gondolom, óriási potenciálok vannak itt, ezért is tartom fontosnak, hogy minél több kormánytaggal beszéljünk a fejlesztési lehetőségekről – mondta.