Fejlemények a közel-keleti és észak-afrikai tüntetéssorozatokban

LÍBIA: A halálos áldozatok száma a tüntetések három napja alatt a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet szerint elérte a 84-et, az észak-afrikai ország keleti feléből indult tiltakozó megmozdulások egyre inkább országossá válnak.BAHREIN: Az ellenzék visszautasította a tárgyalásokat az ország vezetőivel, a párbeszédet a kormány lemondásához és a tüntetőket korábban szétverő katonaság visszavonásához kötik. Utóbbiakat […]

LÍBIA: A halálos áldozatok száma a tüntetések három napja alatt a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet szerint elérte a 84-et, az észak-afrikai ország keleti feléből indult tiltakozó megmozdulások egyre inkább országossá válnak.
BAHREIN: Az ellenzék visszautasította a tárgyalásokat az ország vezetőivel, a párbeszédet a kormány lemondásához és a tüntetőket korábban szétverő katonaság visszavonásához kötik. Utóbbiakat már elkezdték kivonni a főváros, Manama utcáiról.
JEMEN: Egy tüntetőt agyonlőttek, öt pedig megsérült a kormánypárti és a kormányellenes tüntetők összecsapásaiban a főváros, Szanaa melletti egyetemvárosban.
ALGÉRIA: Körülbelül kétszáz tüntető szállt szembe a rendőrökkel Algír központi terén, a tüntetők azt kántálták, hogy “Algéria szabad és demokratikus”, illetve “Az emberek a rendszer bukását akarják”. Hasonló jelszavaik voltak az Egyiptomban Hoszni Mubarak elnököt és rendszerét megbuktató demonstrálóknak is.
DZSIBUTI: Összecsapások robbantak ki ellenzékiek és a rendőrök között, egy nappal azután, hogy a korábban példa nélküli kormányellenes tüntetések erőszakkal értek véget.
SZAÚD-ARÁBIA: A Human Rights Watch felhívta az ország vezetőit, hogy engedjék szabadon azt az öt aktivistát, aki a Közel-Keletet megrázó lázongások során megalakította a szaúdi királyság első politikai pártját.
EGYIPTOM: Az országot irányító hadsereg figyelmeztetett, nem fogja tolerálni, hogy újabb tiltakozásokkal rombolják tovább a gazdaságot. Pénteken több százezer egyiptomi gyűlt össze a korábbi megmozdulások központjában, a Tahrír téren, hogy megünnepelje az egy héttel korábban megbukott Hoszni Mubarak távozását.
IRÁN: Mir Husszein Muszavi, az ellenzék vezetőjét, akinek a kormány elleni lázadása megrázta az iszlám köztársaságot, immár teljesen elzárták a külvilágtól – jelentette a korábbi elnökjelölt honlapja pénteken.
JORDÁNIA: Botokkal felfegyverkezett tömeg támadta meg a kormányellenes tüntetőket pénteken Ammanban, nyolc embert megsebesítettek. Ez volt az országban az első erőszakos megmozdulás.
KUVAIT: Öt ember – köztük egy biztonsági – sérült meg, több tucatot pedig letartóztattak pénteken, amikor rohamrendőrök összecsaptak a maguknak jogokat követelő, az országban állampolgárság nélkül élő arabokból álló több száz fős tüntetővel.
SZÍRIA: Százak tiltakoztak a biztonsági erők fellépése ellen azután, hogy egy közlekedési rendőr megvert egy fiatalt a főváros, Damaszkusz óvárosában.
TUNÉZIA: Az ország ügyvezető kormánya amnesztiát adott a politikai foglyoknak és újabb segélyeket ígért a szegényeknek pénteken.