Fejér megyében háromszáz fiatal dolgozik a hétvégén

Háromszáz diák dolgozik Fejér megyében három napon át a hétvégén. Péntektől vasárnapig ott segítenek, ahol a legnagyobb szükség van munkájukra. A megye az idén másodszor csatlakozik a történelmi egyházak által Ausztriában elindított megmozduláshoz, a “72 óra kompromisszumok nélkül” akcióhoz.

A fiatalok szemetet szednek, lombot gyűjtenek, növényeket ültetnek, kerítést, falat festenek, orvosi rendelőt díszítenek. Mozgássérült, illetve nyugdíjas otthonok lakóival beszélgetnek, műsort adnak számukra. A résztvevők tíz településen, köztük Fehérváron és Dunaújvárosban végeznek közhasznú feladatot. Dunaújvárosban pl. több mint ötvenen parkosítanak, fát ültetnek.

A programot az Ökomenikus Ifjúsági Iroda, és a történelmi egyházak koordinátorai szervezik. Részt vesznek benne evangélikus, katolikus, és református felekezetű gyerekek, de várnak olyanokat is, akik nem tartoznak a hívők közé. Fejér megye másodszor csatlakozott a kezdeményezéshez, tavaly kb. százan vettek részt, az idén háromszor többen jelezték a részvételüket – mondta a Független Hírügynökségnek Spányi Antal megyéspüspök.

A “72 óra kompromisszumok nélkül” akció 2002-ben Ausztriából indult, de Németországban és Svájcban is megrendezték. A fiatalok körében a testvériség és a szolidaritás értékét terjeszti. Magyarországon 2006-ban először a Szombathelyi és a Győri Egyházmegye kapcsolódott hozzá. 2007 márciusában rendezték meg először országos szinten. Az idei projekt különlegessége, hogy az osztrák Katolische Jugend Österreich szervezetével egy időben, együttműködve zajlik a rendezvény. A szervező Ökumenikus Ifjúsági Iroda arra számít, hogy országosan több mint 3000 fiatal teljesít közhasznú feladatokat az országban a hétvégén.